Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Bara en enda procent av fransmännen säger att de känner ”respekt” för sina politiker sedan förre budgetministern Jérôme Cahuzac avslöjats med ett hemligt schweiziskt konto. För president Hollande är läget nu katastrofalt och det kan få konsekvenser för hela EU.

Alla som skulle vilja vara François Hollande just nu räcker upp en hand!

Sitter du med handen ens halvvägs uppe misstänker jag att det står professionell krishanterare på visitkortet – eller att du inte följt vad som hänt i Paris den senaste tiden. För den franske presidenten har problem. Allvarliga sådana.

Redan innan de senaste veckornas skandaler var Hollande Frankrikes minst populäre president genom tiderna. I en undersökning i tidningen Le Figaro var det enbart 27 procent av fransmännen som svarade att de tyckte att han gjorde ett bra jobb. Ny bottennotering för en president vars första elva månader vid makten mest liknat en puckelpist.

Sedan dess har alltså hans budgetminister tagits med byxorna nere och med flera miljoner kronor undanstoppade för skattmasen på ett schweiziskt bankkonto. Pikant nog var Jérôme Cahuzac ansvarig för att stoppa skattesmitare i den ”Exemplariska Republik” (det låter snyggare på franska), som Hollande stoltserat med att han håller på att bygga. Cahuzac fick avgå och kvalar nu lätt in på topplistan som en av Frankrikes mest avskydda personer.

François Hollande tillsammans med den dåvarande budgetministern Jérôme Cahuzac vid ett regeringssammanträde i juli 2012.

Efter det avslöjades det att presidentens nära vän sedan 30 år och den som varit ekonomiansvarig för hans valkampanj, Jean-Jacques Augier, visat sig vara delägare i två offshore-bolag på Caymanöarna. Något som förvisso inte är olagligt, men åtminstone omoraliskt och som har minskat förtroendet för den politiska klassen ytterligare. Faktum är att en ny mätning från förra söndagen visar att bara en av hundra fransmän känner ”respekt” för politiker och att 77 procent anser att de är mer eller mindre korrumperade.

Hollande gör nu allt han kan för att återställa förtroendet för sin regering och har krävt att alla ministrar ska offentliggöra sina förmögenheter senast i morgon. Problemet för Hollande är att han i en tv-debatt för några år sedan sade de i Frankrike nu så berömda orden ”jag hatar rika”, och att hans socialistregering i det närmaste bedrivit klappjakt på höginkomsttagare sedan de kom till makten för snart ett år sedan.

Nämnde jag att åtminstone tre ministrar betalar förmögenhetsskatt och alltså har bruttotillgångar på minst 11 miljoner kronor? Tankarna går snarare till gåslevervänster än till de ”vanliga representanter för folket” socialistpartiet gärna hävdar att de är.

Grafik från Le Figaro, 8 april. Klicka på bilden för att förstora och göra den skarpare.

 

Situationen börjar bli ohållbar för Hollande. Lägg därtill den ekonomiska krisen med ett budgetunderskott som bryter mot EU:s regler, en tillväxt som bara förväntas bli 0,1 procent i år och en nästan rekordhög arbetslöshet på 11 procent av befolkningen. Det gör det svårt att inte tänka på det gamla talessättet om att en olycka sällan kommer ensam.

Den franske presidenten måste nu bryta den nedåtgående spiralen. Möjligen genom att ombilda sin regering och visa att han är beredd att ta nya tag. Men framförallt måste han dra upp huvudet ur sanden och genomföra de reformer landet så väl behöver. Inte bara för Frankrikes skull utan för hela Europa.

Det är det tysk-franska samarbetet som är motorn i EU. Med en stukad ekonomi och en president som är lamslagen på hemmaplan förlorar Frankrike tyngd i Bryssel. Under Nicolas Sarkozy kunde Frankrike och Tyskland gemensamt kräva reformer av krisländerna. Nu riskerar Angela Merkel stå ensam kvar, och vi vet alla hur populär hon är söder om Alperna.

Om tre veckor är det ett år sedan François Hollande vann valet. Då väntas stora demonstrationer i Paris för att protestera mot presidenten och vad man upplever vara en korrupt politikerelit.

Fortfarande någon som har handen uppe? Tänkte väl det.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter