Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

De brittiska väljarna är förbannade över att rumäner och bulgarer får fritt tillträde till landet nästa år. Invandringen från Östeuropa har blivit politisk dynamit i Storbritannien och nu vill politikerna minska den kraftigt. Men mest handlar det om att stoppa väljarflykten till populistpartiet UKIP.

Kommer ni ihåg den klassiska Hassan-sketchen? Den där en ”orolig” Fredrik Lindström ringer till föreningen Ja till Europa inför EU-omröstningen 1994. Hans kompis har sagt att det kan komma 10 000 tyska läderbögar till Sverige ifall vi går med i EU och Lindström vill få garantier för att det inte är sant. Den allt mer uppgivna kvinnan på andra sidan telefonlinjen får till sist ur sig ett ”det kan komma hundratusen, vi kommer inte att stå vid gränsen och kolla vad de har för sexualitet”.

Det är just det som är grejen med EU. Den fria rörligheten, att vi alla kan bo och arbeta var vi vill, skrevs in redan i Romfördraget 1957. Ändå har det den senaste veckan känts som om jag är med i en alldeles egen Hassan-busringning.

På reportageresa i England har det inte spelat någon roll vem jag pratat med. Pensionärer, politiker, folk på puben, på gatan – eller som härom kvällen, servitören på den indiska restaurang vi var på – de säger alla samma sak; Det är alldeles för mycket östeuropéer i Storbritannien. Och det kommer bli ännu värre vid årsskiftet när rumäner och bulgarer också kan komma hit (vilket det är självklart att de vill). De tar våra jobb. Eller så lever de på bidrag.

Det är en lögn. Enligt statistik från EU-kommissionen var det bara en enda procent av alla polacker, som är den största östeuropeiska gruppen i Storbritannien, som fick brittisk a-kassa i februari 2011. Faktum är att av de två miljoner personer som kommit till de brittiska öarna sedan Polen, Ungern, Tjeckien och fem andra östeuropeiska länder gick med i EU 2004, så har bara 13 000 personer ansökt om att få a-kassa. Jobben de ”tar” är till stor del lågavlönade och sådana som engelsmännen själva inte vill ha.

Men det spelar ingen roll. Britterna upplever att de är för många och när nu även rumäner och bulgarer efter sju års EU-medlemskap ska få den fria rörlighet som Romfördraget stoltserar med, så blir folk förbannade. Redan innan de kommit hit. (För er som undrar gav den svenska regeringen bulgarer och rumäner full tillgång till vår arbetsmarknad från dag ett).

Det är en oro som måste tas på allvar. Invandringen från EU håller på att bli den stora valfrågan i Storbritannien, trots att valet är först 2015. Den kan dessutom bli droppen som får britterna att lämna unionen om det blir en folkomröstning som premiärminister Cameron lovat. Engelsmännen har alltid varit skeptiska till Bryssel, men de senaste årens kris har gjort EU ungefär lika populärt som salt i en kopp god Earl Grey.

Resultatet? En suffléartad ökning i stödet för anti-EU och anti-invandringspartiet UKIP. United Kingdom Independence Party har sedan Camerons löfte om en folkomröstning i slutet av januari ökat med 5 procentenheter i mätningarna. UKIP stöds nu av 14 procent av folket och tros kunna bli största parti i EU-parlamentsvalet nästa år.

Det har gett övriga partier skrämselhicka. Såväl David Cameron som Labourledaren Ed Milliband har sagt att invandringen måste minska och att landet inte klarar att ta emot fler. I måndags, samma dag som de senaste UKIP-siffrorna presenterades, lovade premiärministern att minska immigrationen från ”hundratusentals till tiotusentals” årligen och att det skall bli svårare för invandrare att få bidrag.

”De spelar oss rätt i händerna” sade en lokal UKIP-politiker jag träffade härom dagen och riktigt lyste av belåtenhet över att debatten helt förs på deras planhalva.

Det är ett budskap både Cameron och Milliband bör ta på allvar och göra något åt. Annars kan EU vinka hejdå till Storbritannien.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter