Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Valet i Italien håller på att utvecklas till en rysare, precis som väntat. Vänstern går mot seger, men ser inte ut att kunna regera ensamma. Det senaste årets reformer får väljarna att straffa teknokraten Mario Monti – och istället lyfta fram komikern Beppe Grillo.

Det rör sig än så länge enbart om opinionsmätningar, men de första siffror som trillar in efter att vallokalerna stängdes på måndagseftermiddagen visar att vänsteralliansen ”Italien – allas bästa” får 35 procent av rösterna. Det innebär i så fall att Pier Luigi Bersani kommer att få en egen majoritet i underhuset, där vinnaren automatiskt får 54 procent av platserna.

Vänsteralliansens ledare Pier Luigi Bersani på valmöte i Neapel 21 februari. FOTO: AP

Den förre premiärministern Silvio Berlusconis högerallians med Lega Nord får runt 30 procent av rösterna, vilket ungefär ligger i linje med förväntningarna. De stora överraskningarna står Mario Montis center-högerallians och stå upp-komikern Beppe Grillos missnöjesparti 5 stjärnor för. I undersökningar innan valet låg de länge jämsides, men de siffror som nu presenterats tyder på att den förre premiärministern Monti får runt 10 procent medan Grillos parti får hela 20 procent och blir därmed en viktig maktfaktor i Italiensk politik. Beppe Grillo har gjort klart att han inte kommer att samarbeta med andra partier, som han under hela valrörelsen bett ”dra åt h-vete”, och att han vill omförhandla samtliga internationella avtal som Italien någonsin skrivit under.

Problemet för Bersanis vänsterallians är att en majoritet i underhuset inte räcker för att styra landet. Parlamentets båda kamrar är jämnstarka och i senaten ser Bersani inte ut att få egen majoritet. Där är det regionerna som avgör fördelningen av platser, och enligt mätningarna är det just nu helt jämnt mellan högern och vänstern i Lombardiet – regionen runt Italiens rikaste stad, Milano.

Vinner högern behöver en premiärminister Bersani stöd av ytterligare ett parti i senaten. Innan valet har det talats om Mario Monti som en möjlig koalitionspartner, men frågan är om han är stark nog att ta plats i en regering när väljarnas stöd för honom är så svagt. I vänsteralliansen ”Italien – allas bästa” ingår en lång rad före detta kommunister, som inte delar ekonomiprofessorn Mario Montis syn på reformer.

Men ännu är det inte över. Det slutliga valresultatet kommer under måndagskvällen.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter