Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

På måndag sammanträder Stefan Löfvens s k nationella innovationsråd. Men inför mötet har deltagarna inte fått någon agenda, inte fått någon information om vad som ska behandlas annat än några mycket allmänt formulerade ord i ett pressmeddelande.

Den ständigt lika energiske Håkan Gergils har därför skickat medlemmarna – och oss alla – lite bakgrundsmaterial. Läs här.

Det hela förstärker intrycket att rådet i likhet med ett antal tidigare liknande råd under olika regeringar inte har som syfte att tillföra det politiska systemet viktig kunskap utan är ett sätt att tysta den offentliga diskussionen (om det går), att tysta rådsmedlemmarna under tiden rådet arbetar (om det går, vilket förmodligen är möjligt) och att hela tiden kunna hänvisa till att det bakom stängda dörrar tänkts djupa tankar.

Under tiden fortsätter regeringens allmänt näringslivsfientliga politik – idag belyst av justitieminister Morgan Johanssons utspel.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.