Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag blev kanske inte helt förbluffad men dock ganska nedslagen när jag läste dagens DN debatt där centerpartiets och Svenska Naturskyddsföreningens respektive ordförande larmade om kemikalier.

Sakligt är pratet om ”giftfri vardag” rent trams och visar på hur enkla slogans kan användas i ett samhälle där grundläggande naturvetenskaplig bildning saknas. Alkohol är ett gift, ska då lättöl förbjudas? Natriumklorid (det som kallas koksalt) ? Redan Paracelsus konstaterade att det är dosen som är giftet, Dosis facit venenum. Av det skälet kallas han ibland för toxikologins fader.

Av det skälet går det inte att uppnå en giftfri vardag, men när de kemofobiska opinionsbildarna sluter sig samman, kan följden bli att nya, mindre kända kemikalier används som ersättning.

Bisfenol A används som mjukgörare i plast och den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har konstaterat att de doser som finns idag är riskfria. Men med ett förbud kan plaster göras mjuka med andra kemikalier som vi inte vet om de är lika harmlösa. Så motverkas det goda syftet.

Strategiskt är det också oklokt att göra gemensam sak med en renodlad intresseorganisation som har skrämsel som försäljningsargument. Vad gott kan komma ut ur det?

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.