Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Idag berättar Aftonbladet om ett exempel på hur fördummad svensk politik blivit efter Decemberöverenskommelsen. Den enda rimliga slutsatsen av detta är att partierna borde gå tillbaka och göra om. Oppositionspolitik i all ära, men i det parlamentariska läge som råder måste främst socialdemokraterna och Alliansen ta sig samman och säkerställa att en för Sverige vettig politik kan föras. Att all politik fram till valet 2018 ska vara spel är såklart något som tilltalar de politiker som bara ser politik som spel. Men inte minst i näringslivet finns det stark kritik mot det som nu sker och som så dramatiskt exemplifieras här:

Annie Lööf dömde ut statsministerns förslag om jobb till långtidsarbetslösa genom offentliga upphandlingar – och kallade det ”en halvkokt idé”.

Nu visar det sig att Centerpartiet lagt ett liknande förslag själva.

– Det här visar på blockpolitikens fördummande effekter, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Ibland är det upp och ned vända världen i politiken. I fredags presenterade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen vill styra offentliga upphandlingar hårdare och koppla köpen till möjligheter att skapa jobb för människor som gått utan jobb under lång tid.

Detta fick C-ledaren Annie Lööf att gå i taket och helt döma ut förslaget.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför Löfven väljer att driva de erkänt sämsta jobbförslagen, sa hon.

Men kritiken från Lööf blev inte sista ordet.

Nej, nu blandar sig också civilminister Ardalan Shekarabi in i fajten. Han är ansvarig för frågorna om offentlig upphandling i regeringen.

– Jag reagerade när jag såg det här. Det är ju ett förslag som C själva la fram för några år sedan, i deras välfärdspolitiska grupp. Där gick man till och med längre än vad regeringen gör och ville skapa 20 000 jobb med stöd av offentliga upphandlingar, säger han.

I en debattartikel från 2012 redogör tre C-politiker för förslaget. ”Det görs i dag upphandlingar i Sverige för över 700 miljarder kronor. Ett förslag är att låta sociala hänsyn ingå i bestämmelserna om fullgörande av kontrakt. Exempelvis kan krav på att en viss andel arbetslösa ska anställas vid utförandet av ett kontrakt” skriver de och menar att det skulle skapa 20 000 jobb för långtidsarbetslösa inom stat, kommuner och landsting.

”Blockpolitikens fördummande”

Ardalan Shekarabi menar att han håller med om det centerpartisterna skriver. Och framhåller att metoden att styra upphandlingar för sociala behov redan är ett beprövat recept som används i många västeuropeiska länder samt en del svenska kommuner.

Att Annie Lööf nu sågar förslaget menar han kan härledas till dagens blockpolitik.

– Det handlar om blockpolitikens fördummande effekter. Det är exakt vad det är. Är det ett förslag från en politisk motståndare så sågar man det, utan tanke på vad man själv tycker.

Samtidigt, framhåller Shekarabi, borde det ju mot bakgrund av det tidigare C-förslaget finnas möjligheter till att hitta ett samarbete över blockgränsen i frågan.

Lööf själv menar att C-förslaget aldrig blev mer än just ett förslag.

– Det var en arbetsgrupp som lade 100 förslag, alla gick partistyrelsen inte vidare med, ett av dessa var krav på upphandling med långtidsarbetslösa. Tur nog finns ett parti som tar intryck av omvärlden, försöket i halvmiljonstaden Göteborg har lett till 80 jobb på tre år. Att S nu tar upp ett förslag som vi själva ratat gör ju inte förslaget bättre, säger hon.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.