Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

På Twitter ställer sig Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg sig undrande till min artikel om socialdemokratin och näringslivet i SvD papperstidningen idag. Det är svårt att förstå hans förundran. Läser han inte sin egen ledarsida ?

Jag utgår från tre politiska milstolpar vars existens inte ens Aftonbladet kan bortse från.

För det första Arbetarrörelsens vänsterradikala efterkrigsprogram som utlöste ett hårt näringslivsmotstånd (PHM, planhushållningsmotståndet).

För det andra LOs och det socialdemokratiska partiets löntagarfondsförslag som också det utlöste ett principfast och framgångsrikt näringslivsmotstånd.

För det tredje Löfvenregeringens överenskommelse med Vänsterpartiet i den så kallade vinst i välfärden-frågan. Den uppgörelsen tillsammans med andra aktuella beslut och förslag har lett till mycket kraftiga näringslivsreaktioner – nu senast Olof Stenhammars debattartikel i DI och tidigare t ex Dan Olofssons serie debattartiklar i olika tidningar.

Förmodligen kommer de reaktionerna att ta sig fler, sannolikt starkare uttryck framöver.

Lindbergs lama motargument är att Stefan Löfven är S-partiets mest näringslivsvänliga partiledare.

Ja, det var många som trodde så.

Men det är i handling sådant bevisas.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar