Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Föreställningen att ”vetenskapen är enig” om klimatfrågan stämmer inte. Det finns de som bl a av politiska skäl hårt driver krav på en global planhushållning, men den vetenskapliga debatten fortsätter.

Judith Curry,  professor och tidigare ordförande för School of Earth and Atmospheric Sciences på Georgia Institute of Technology, är idag ordförande för Climate Forecast Applications Network.    Hon skriver i Wall Street Journal:

The sensitivity of the climate to increasing concentrations of carbon dioxide is a central question in the debate on the appropriate policy response to increasing carbon dioxide in the atmosphere. Climate sensitivity and estimates of its uncertainty are key inputs into the economic models that drive cost-benefit analyses and estimates of the social cost of carbon.

Continuing to rely on climate-model warming projections based on high, model-derived values of climate sensitivity skews the cost-benefit analyses and estimates of the social cost of carbon. This can bias policy decisions. The implications of the lower values of climate sensitivity in our paper, as well as similar other recent studies, is that human-caused warming near the end of the 21st century should be less than the 2-degrees-Celsius “danger” level for all but the IPCC’s most extreme emission scenario.

This slower rate of warming—relative to climate model projections—means there is less urgency to phase out greenhouse gas emissions now, and more time to find ways to decarbonize the economy affordably. It also allows us the flexibility to revise our policies as further information becomes available.

 

WSJ

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.