Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Aftonbladet ägnar idag stor uppmärksamhet åt Daniel Suhonens bok om Håkan Juholts fall.

Jag har ännu inte läst boken, men det krävs ju ingen större förmåga för kontrafaktiskt historieskrivning för att lista ut hur det skulle sett ut om Juholt fått fortsätta som S-partiledare.

För det första – Sveriges statsminister hade fortsatt varit Fredrik Reinfeldt. Med Juholts oförmåga att redovisa sammanhängande tankar skulle valet blivit en katastrof för S-partiet.

För det andra – den ende som egentligen har anledning sörja Juholts fall är Daniel Suhonen. Just hans egen plattform försvann och han har fått retirera till yttervänsterns tankesmedja Katalys.

Men det finns ju ett tredje element som man kan fundera över:

Juholt försvann – men den politik han drog upp (med Suhonen som talskrivare) när han valdes har med hjälp av Vänsterpartiet (och Miljöpartiets totala kapitulation) blivit regeringen Löfvens politik.

De som trodde att en regering Löfven skulle innebära en återgång en klassisk socialdemokrati med respekt för näringsliv, mångfald och valfrihet har all anledning att känna sig bedragna.

Så Juholt vann.

Hur länge den segern kommer att vara står skrivet i stjärnorna. Men ur mitt perspektiv är det ingen valvinnande politik.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.