Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Hösten 2011 släpptes ett ideologiskt Ebolavirus ut i den svenska samhällsdebatten: ”vinst i välfärden”. Under de år som gått har de som försökt skapa ordning i den diskussionen misslyckats. ”Vinst” har blivit ett allmänt ”fult ord” – vilket innebär att svensk debatt i det avseendet flyttats tillbaka till 70-talet. Än större är förvirringen vad gäller den andra delen av ”vinst i välfärden”, nämligen vad som utgörs av ”välfärden”. Härmed avses numera en ringa del av de produkter och tjänster som köps av skattefinansierade samhällsaktörer från aktiebolag.

Många olika aktörer inom näringslivet har antingen försökt skapa sans och vett i debatten eller haft hypotesen att om de sticker huvudet i sanden så ska det nog ordna sig till slut. Några politiska aktörer har försökt sig på en annan linje: att sjunga med i kören men lite mindre högt än andra. Inte någon av dessa handlinslinjer har visat sig framgångsrik.

Detta kan bero på flera olika faktorer. En vänsterpopulistisk tidsandan i media torde vara en förklaring. Att denna inte i riksdagsvalet ledde till framgång för de partier som drev en vänsterpopulistisk linje (V,MP) får tolkas som att det i grunden inte finns något brett gehör för hetsen i denna ”fråga”. Valfriheten som vinnande politisk linje finns kvar för den som vill driva den.

Ur ett näringslivsperspektiv tror jag det finns all anledning till ett samlat systemförsvar. Viruset kan mycket väl sprida sig om drabba andra näringslivsaktörer. Vinst är av fundamental betydelse för marknadsekonomin. För den offentliga sektorn (”skattebetalarnas pengar”) har det varit och förblir av största betydelse att man genom konkurrens stärker effektivitet och produktivitet. Vi har goda historiska exempel på hur illa det går annars.

Det stora utredningsmaskineri som Vänsterpartiet med stöd av S + MP sjösatte igår kommer säkert några tolka som en möjlighet att förhandla sig fram till för dem fiffiga lösningar, men min tro är att det i stället är hög tid att på allvar börja bekämpa den ideologiska smittan.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.