Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

S-debattören Daniel Suhonen skrev Håkan Juholts bejublade tal på den partikongress som valde honom till partiledare. Att Juholt sedan försvunnit och ersatts av Stefan Löfven betyder inte att det som väckte jublet försvunnet från s-politiken. Problemet med den retoriken är att den på sikt skulle förminska s-partiet rejält. Det handlar inte om en trovärdig regeringspolitik utan om en ytterkantspolitik som bara kan bedrivas i opposition.

Suhonen sammanfattade sina politiska råd till s-partiledningen i en debattartikel nyligen.

Låt oss titta på hur hållbara argumenten är.

1) ”Jag skulle fortsätta tydliggöra att Socialdemokraterna är motståndare till vinstuttag i välfärden.” Den offentliga marknaden, dvs den marknad som skattemedel används till, är mycket mer omfattande än den lilla del som Suhonen och andra vill fokusera på. Det är en skendebatt byggd på en förfalskad verklighetsbild. Sannolikt skulle Suhonen också vilja att t ex läkemedelsindustrin inte vore vanliga aktiebolag som ger sina aktieägare avkastning. Men i huvudsak är dessa företag internationella. Skendebatt är ordet. Dock har Alliansen som helhet varit för svag i den debatten, vilket är enda skälet att ”vinst i välfärden” finns kvar i debatten.

2)  Partifinansieringen. Den största finansiären av svenska partier är fackföreningsrörelsen LO.

3) Jag skulle lyfta klassperspektivet. Detta var en central retorikpoäng i Juholts tal, men hur tilltalande är klasskampsretorik i Sverige 2014 ?

4) Alliansens ”systemskifte”. Men systemskiftet har ju handlat om att hantera svensk ekonomi i en svår tid då finanskrisen rasat i större delen av världen.

5) ”Rekordvärmen, rekordbränderna”. Klimatfrågan har konkretiserats genom branden i Västmanland, men den debatt vi ser handlar om förberedelser och hantering. Få tror på en global planhushållning och då blir slutsatsen att man här och i andra länder måste lära sig hantera verkliga problem, verkliga kriser. Det handlar om en förmåga att ta ansvar inte om symbolpolitik, symbolretorik. Ju mer retoriken avlägsnar sig från verkligheten desto mindre trovärdig blir den.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar