Annons

Om SvD.se

Martin Jönsson

Martin Jönsson

VAKTAVLÖSNING Från och med i dag har modereringen av artikelkommentarerna på SvD.se flyttat över till Varbergs-företaget Interaktiv Säkerhet. Vi hoppas att det ska stärka oss i arbetet med att skapa Sveriges mest kvalificerade läsardebatt.

Interaktiv Säkerhet är Sveriges ledande företag när det
gäller moderering av diskussioner på nätet. De har sina rötter i Lunarstorm och
har varit verksamma i två år. Bland kunderna finns såväl sociala medier som
Lunarstorm, Mötesplatsen och Bilddagboken som traditionella medier som Dagens
Nyheter, Dagens Industri, Tv4 och Aftonbladet.

Nu har de också SvD.se bland sina uppdragsgivare. SvD.se var först ut med svenska tidningssajter med att ta in läsarkommentarer och har alltid strävat att ha en debatt som är så tillåtande och öppen som möjligt, men med en uppförandekod för att säkra kvalitet på diskussionerna.

Vi kommer att ha en regelbunden dialog med dem om var
gränserna går för vad som kan publiceras. Vår generella linje är att vi vill ha
en livaktig, men vårdad diskussion, med så många röster som möjligt. Det vi rensar bort är bland annat sådant som kan vara kränkande för berörda personer, obsceniteter, nonsensinlägg och spam.

Läs mer i våra regler för artikelkommentarer.

I genomsnitt tas knappt 5 % av artikelkommentarerna på
SvD.se bort, eller derygt 200 av drygt 4500 kommentarer på en vecka. En hel del
av dem är kommentarer som publicerats flera gånger av misstag, eller rena
spam-inlägg.

I stort sett följer de flesta läsare våra regler. Det
uppskattar vi. Men vi tror att det går att höja kvaliteten ytterligare, bland annat genom att fler skriver inlägg under eget namn.

När det gäller blogglänkar via Twingly är det ytterst få som tas bort: av 3-400 länkar per dag är det någon enstaka länk som stryks, varav merparten för att förhindra spam. SvD.se var först ut med Twinglylänkar, jämte DN.se, och det gläder mig mycket att så många stora svenska medieföretag följt efter – senast i raden är SVT och SR, som nu också tillåter den hör sortens läsarmedverkan. Jag är övertygad om att det bidrar till en förbättrad diskussion och ett starkare flöde mellan traditionella och sociala medier.

Till slut: jag har tidigare blivit varse om problem med att kommentera på bloggar. Vi har nu gjort en felsökning och identifierat vad som varit fel. Inom kort räknar vi med att detta sak vara åtgärdat och att alla bloggkommentarer ska synas.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.