Annons

Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Sök är stort på nätet. Sök är viktigt, inte bara på webben i allmänhet utan också inne på en sajt som SvD.se.

Begreppet sök – med Googles utveckling i spetsen – har förändrat beteendet på nätet. Kraven att lätt och enkelt hitta informationen ökar. Bokmärken och favoriter ersätts alltmer av några relevanta ord i en sökruta.

Sedan förra veckan finns nya funktioner i söket på SvD.se. Skriv några ord som beskriver det du vill hitta i sökrutan till höger uppe i huvudet på vår sajt, klicka på [sök].

Tre exempel i ett litet snabbtest:

Exempel 1: Skriv ”Karin Thunberg” (ta med citaten).

Vår sökmotor ger en träfflista som är bättre än tidigare. Notera särskilt de små symbolerna för webb-tv, bildspel och [blogg] till vänster i träffspalten. Notera spalten till höger där du ytterligare kan smalna av din sökning på till exempel typ av artikel, år eller månad.

Exempel 2: Skriv ”Kina OS” (men skriv inte citattecknen).

Sökmotorn hittar det SvD.se skrivit om Kina och OS. Notera särskilt samlingslänken överst i träfflistan (under de köpta, sponsrade länkarna), här hittar du en särskild samlingssida kring Kina och OS. I högerspalten kan du som i förra exemplet sortera ytterligare bland träffarna.

Exempel 3: Skriv ”Tina i Let´s Dance” (även här utan citattecken).

Träff på allt SvD.se skrivit om finalen och tidigare avsnitt av den populära tv-tävlingen. Artiklar, kommentarer, video, bildspel, allt tydligt markerat och sorterat,

Sammantaget har söket på SvD.se blivit dramatiskt mycket bättre. Vi filar tillsammans med vår sökpartner Sesam på en del detaljer och inom kort kommer träfflistorna också att innehålla alla artiklar ur papperstidningen SvD de senaste två veckorna.

Välkommen att testa vårt nya sök och kom gärna med synpunkter på hur det kan bli ännu bättre. Kommentera nedan eller maila mig!

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.