Annons

Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Vi på SvD.se får en del synpunkter på att vår sajt inte laddar tillräckligt snabbt. Det tar för lång tid att få upp hela sidan och alla nyheterna på skärmen.

Vi tar kritiken på stort allvar. På webben är en annan sajt bara ett snabbt klick bort, läsarnas tålamod med en långsam sajt är litet.

Sedan vi byggde om SvD.se för några månader har våra tekniker lagt ner mycket arbete på att förbättra hastigheten på SvD.se. Steg för steg har det blivit bättre och bättre. Men riktigt bra är det inte ännu.

Vissa kombinationer datorer/operativsystem/webbläsare är mer drabbade än andra. Många av våra läsare upplever inga problem alls. Nyare datorer har mindre problem än äldre.

Johan Möller är ansvarig chef för tekniken på SvD.se, han säger:

”Vi jobbar förstås med detta som vi själva känner som ett problem. Det är lätt att konstatera en del fakta: SvD har en stor sida med mycket bilder och annonser. SvD ligger på en helt ny maskinpark med fullt tillräcklig prestanda. SvD har flest javascript av de stora tidningarna.”

De tekniska förklaringarna blir lätt väldigt komplicerade och över min kompetensnivå. Har du konkreta frågor eller synpunkter, maila gärna till oss och fråga. Handlar det mycket om begrepp som flash, html och javascriptkod rekommenderar jag Johan direkt.

En bloggare som irriterar sig på SvD.se:s laddningstider är medieanlytikern Olle Lidbom som skriver på Vassa Eggen: ”Nu får det vara nog med jobbiga javascript och tunga flash-annonser som segar ner mitt surfande. Det går för långsamt, jag har ingen lust att sitta framför skärmen och vänta 30 sekunder varje gång jag vill uppdatera mig i nyhetsflödet (en gång i timmen, typ). På en dag lägger jag 5 minuter på att sitta och vänta på att er nyhetssida laddas.”

30 sekunder, nåja… Misstänker att Olle Lidbom trots allt har en hyfsat modern dator. Läs hela hans bloggpost här.

Vi lyssnar som sagt. Vi är inte nöjda. Vi har blivit snabbare men vi ska bli ännu snabbare. Våra tekniker lägger nu stor kraft på att fintrimma hård- och mjukvara på SvD.se.

Snabb sajt, ja tack!

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.