Annons

Om SvD.se

Bo Hedin

Bo Hedin

Nästan alla webbplatser idag använder så kallade cookies. En cookie är en liten textfil som skickas från webbservern och sparas av webbläsaren i besökarens dator.

Cookien används till exempel för att förbättra funktioner på webbplatsen, för trafikmätningar, för att rikta annonser och/eller innehåll till grupper av läsare.

Cookies har avvänts i många år, det är inget nytt. Knappast någon modern webbplats fungerar utan cookies.

Nu utvecklar SvD och andra företag i mediekoncernen Schibsted sättet att använda cookies ytterligare. Vi inleder ett stort test för att via cookies spåra hur våra besökare använder sajten. Avsikten är att i ett senare skede kunna styra i första hand annonser efter besökarnas intressen och beteenden.

Detta kan ju låta hotfullt och jag som ansvarig utgivare har därför ställt höga krav på våra utvecklare, tekniker och jurister: Det får inte finnas någon som helst möjlighet att vi (eller någon annan) ska kunna följa en enskild besökares läsvanor. Systemet måste se till att varje besökare är helt anonym, att det är grupper av besökare vi är intresserad av att till exempel rikta annonser mot.

Jag har fått bra svar. Du som läsare är garanterat anonym på SvD.se även i fortsättningen. Ingen hos oss eller hos våra samarbetspartners kan koppla dig som individ till dina beteenden eller läsvanor.

Konkret finns det bara ett sätt att koppla dig som individ till SvD:s lagrade uppgifter, det är att gå in i din egen dator hemma eller på jobbet – och den måste du ju ändå skydda på bästa sätt.

Den svenska lagen är också tydlig när det gäller den personliga integriteten, den reglerar strängt vad vi som webbplats får göra och vad vi inte får göra. Självklart följer vi den.

SvD.se:s nya sätt att använda cookies skiljer sig i grunden inte mycket från hur vi eller andra webbplatser arbetat under många år. Men det nya systemet har haft det goda med sig att vi tvingats se över hur vi arbetar, hur vår teknik, våra rutiner och våra policys ser ut.

Allt detta är nu bättre och mer genomarbetat än tidigare. Som besökare på SvD.se kan du vara ännu mer trygg än förr. Jag som ansvarig utgivare ställer utifrån mer kunskap ännu högre krav på att utvecklare, tekniker, annonsförsäljare och samarbetspartner vårdar våra användares integritet.

Vill veta mera? Vi har sammanställt en utförlig Fråga & svar-sida.
SvD.se:s integritetspolicy, läs här.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.