Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Hur många partier kommer att sitta i det brittiska parlamentet efter nästa års val ?

Opinionsinstitutet YouGov har gjort en analys av de 26 724 väljarsvar man samlat in denna månad. Riktigt vad det säger om utfallet går inte att förutse eftersom det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar ju är frikopplat från nationella opinionsmätningsresultat.

Idag är det två stora partiet: Tory (konservativa) och Labour. I den brittiska regeringen finns ju också LibDem, det liberaldemokratiska partiet som bildades 1988 genom en sammanslagning av det liberala partiet och det socialdemokratiska parti som var en utbrytning 1981 från Labour.

Den nationalistiska, EU- och invandrarfientliga uppstickaren UKIP har nu redan en parlamentsledamot och det kan bli fler senare i höst. Avhoppen från premiärminister David Camerons toryparti har satt strålkastarljuset på UKIP vars framgång i Europaparlamentsvalet ju var otvetydig.

YouGov-chefen Peter Kellner resonerar i sitt nyhetsbrev kring möjligheten att även de gröna, dvs det brittiska miljöpartiet, ska lyckas ta sig in i parlamentet nästa år. Han tror dock att det snarare blir valet 2020 som kan föra de gröna till parlamentet. 2015 tror att däremot att det skotska nationalistpartiet SNP kan få stor framgång. Folkomröstningen om Skottland i förra månaden om Skottland skulle stanna kvar som del av Storbritannien har haft en dramatisk effekt och kan drabba Labour.

Kellner:

I can see the 2020 general election leading to a far more multi-party House of Commons. This could happen if Ukip establishes itself next year as the clear second-place challenger to Labour in much of the North, as well as to the Tories along England’s east and south coasts, while the Greens build up support in university seats where they have started to put down roots. Then, in 2020, there could be dozens of seats in which the ‘wasted vote’ argument for sticking to the two big parties won’t apply, and tactical voting could help Ukip and the Greens.

That said, a word of caution. Predictions of the breakup of the Labour-Conservative duopoly have been made before. They have usually come to nothing. Most prominently, the SDP promised to ‘break the mould’ of British politics thirty years ago, and dazzled briefly before disintegrating. Maybe the Greens and Ukip will go the same way. But maybe, just maybe, they won’t, for they represent real forces, and articulate real passions, that Labour and the Conservatives, and now the Lib Dems, have so far utterly failed to repel.

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.