Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Om en vecka är det mellanårsval i USA. Det betyder att hela underhuset och en tredjedel av senaten ska väljas. Att det republikanska partiet kommer att behålla majoriteten i underhuset (representanthuset) är klart på förhand. Amerikanska valkretsar har manipulerats genom åren så att de oftast är säkra för den sittande företrädaren. I senaten tror de flesta bedömare att det demokratiska partiets majoritet ska ersättas av att republikanerna får en klar majoritet. Där är utfallet på förhand mindre säkert.

I POLITICO, den eminenta politiska nyhetskällan, intervjuades härom dagen den republikanske majoritetsledaren i underhuset, Kevin McCarthy. Han blev majoritetsledare för några månader sedan då hans företrädare Eric Cantor oväntat slogs ut som sitt partis kandidat i Virginia. McCarthy kommer från Kalifornien och har goda kontakter i Silicon Valley.

Om republikanerna tar kontrollen över hela kongressen kommer den handlingsförlamning som rått där sannolikt att upphöra. McCarthy har stora planer för hur republikanerna (GOP) via sin kongressmajoritet ska visa det amerikanska folket att de är värda att belönas med Vita huset i presidentvalet i november 2016.

Risken är uppenbar att GOP inte ska lyckats med det McCarthy önskar sig. Det finns starka politiska spänningar i partiet och en kraftfull, attraktiv framtidspolitik är inte självklar.

POLITICOs Mike Allen kommenterade McCarthy-intervjun i sitt nyhetsbrev igår: Lots of smart, 2016-minded top Republicans are worried upcoming wins are nothing more than a sugar high. They know they’re going to win because voters disdain Democrats slightly more than Republicans. These top Republicans admit they have done little to narrow the data and demographic gaps that killed them in 2008 and 2012 — and that will kill again if they don’t make some radical changes in rhetoric and governing style in the House. McCarthy, who has found his footing much quicker than many expected, is simply going public with a very real private concern.

En detalj i intervjun med McCarthy var att han som en tänkbar GOP-presidentkandidat 2016 pekade på Rick Snyder, guvernör i Michigan, som nu kommer att bli omvald om opinionsmätningarna talar sanning.

New York Times har samtidigt meddelat att Jeb Bush nu är beredd att ställa upp som GOP-kandidat. Vill amerikanerna ha en tredje president Bush ? Kanske. Det är dock något mindre osannolikt att det kan bli en andra president Clinton (Hillary). Men kom ihåg 2008 – det kan vara en tidigare föga känd politiker som i januari 2017 installeras som USAs president.

Liksom McCathy har Snyder starka kopplingar till IT-industrin. Han har bl a varit VD för IT-företaget Gateway som numera ingår i Acer.

Här nedan en länk till Rick Snyders guvernörskampanj:

Rick

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.