Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Tänk att du sitter i styrelsen för ett stort börsbolag. Det blir uppenbart för styrelsen att den anställde verkställande direktören är en katastrof som kommer att förstöra företagets framtid. Vad gör du då ?

Det socialdemokratiska partiet befann sig i en sådan situation när det blev uppenbart att Håkan Juholt var en katastrof som partiledare och att sannolikheten att han skulle kunna övertyga de svenska väljarna att han borde bli statsminister snabbt närmade sig nollpunkten.

Partiets verkställande utskott – motsvarigheten till styrelsen i ett börsbolag – våndades inför det nödvändiga. Daniel Suhonens bok handlar om denna vånda och om Håkan Juholts oförmåga att inse att det han hade sagt på förhand – att han var på tok för ostrukturerad för att vara tänkbar som partiledare – verkligen stämde.

I Suhonens bok får Stefan Löfven beröm för att han inte satte ner foten, inte klart sa ifrån att Juholt måste bort. Kanske var det ett skickligt spel för att han själv skulle bli Juholts efterträdare ? Jag tror inte det. Jag tror som Irene Wennemo i hennes krönika i senaste Fokus att Löfven helt enkelt visade sig upp en pojkscoutmentalitet.

Det har diskuterats om Löfven är en förhandlare eller en politiker. Från den tid då jag vistades i arbetsgivarkretsar minns jag väl att bilden av IF Metalls ordförande var att han mest var en politiker. Inte en förhandlare.

Det han visade upp i VU var att han egentligen inte är en politiker heller. Och det bestyrks mer och mer för varje dag.

Fortsättning följer….

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.