Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Följetongen med kartor över valresultat i Stockholm efter valdistrikt har i dag nått fram till Socialdemokraterna (för introduktion till serien se här). I 2010 års riksdagsval fick Socialdemokraterna 20,9 procent av rösterna i Stockholms kommun. Det är en en klart mindre andel än i riket totalt (30,7 procent).

Om vi ser till Stockholms 503 valdistrikt så varierade stödet för Socialdemokraterna mellan 1,4 och 75,1 procent.  En mycket stor variation med andra ord. Starkast stöd har S i Tensta och Rinkeby. På andra sidan av fördelningen hittar vi valdistrikt i Bromma och på Östermalm.

Riksdagsval 2010, Stockholms kommun, Socialdemokraterna

Störst stöd % Minst stöd %
Spånga 13 Tensta mellersta 75,1 Västerled 14 Höglandet 1,4
Spånga 18 Rinkeby V 73,2 Västerled 15 Ålsten S 1,9
Spånga 27 Rinkeby mellersta 72,3 Oscar 10 Karlaplan N 2,6

 

I kartan nedan illustreras Socialdemokraternas stöd i riksdagsvalet 2010, i Stockholms kommun och efter valdistrikt (klicka på kartan för en större bild). Distrikten har delats in i fem likstora grupper, eller kvintiler, efter stödet för S.  Den första kvintilen består med andra ord av den femtedel distrikt där S fick minst stöd. I kartan har dessa distrikt fått en mörkgrå färg. Den andra kvintilen har fått en ljusgrå färg. De följande tre kvintilerna har fått olika nyanser av rött – starkare nyans ju starkare stöd för S.

Kartan ger ett tydligt mönster med kluster av distrikt där Socialdemokraterna har starkt stöd. S har jämförelsevis starkt stöd i de yttre delarna av Stockholm: Yttre Västerort, Västra Söderort och Östra Söderort. Det är kanske inte så förvånande att Socialdemokraterna har sina starka fästen i andra delar av Stockholm än vad de borgerliga partierna har, men det finns även tydliga skillnader mellan var S och MP har sina relativt sett starka fästen. Det syns i Söderort, men framför allt i norra delarna av Stockholm.

S_red

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv