Annons

Mats-Eric Nilsson om matkvalitet

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson

En upprörd livsmedelshandlare kontaktar mig. Pär Eriklin på butiken Cajsa Warg i Stockholm har genom en av sina leverantörer fått veta att det nu äntligen finns en riktig svensk äppelcider på marknaden. Och den vill han förstås gärna sälja i butiken.

Alltså beställer han en laddning av Kiviks Äkta äppelcider. Entusiasmen vänds dock i sin motsats när han får syn på flaskornas innehållsförteckning.

I hans värld görs en riktig cider av äpplen, men i den här finns bara 15 procent frukt. Huvudingrediensen är kolsyrat vatten och äppelsmaken måste förstärkas med aromämne för att det ska smaka något alls.

Han vänder sig därför till tillverkaren och frågar hur de kommit på idén att kalla denna fuskprodukt för äkta. Deras svar är att den inte bryter mot några regler och att den i alla fall är bättre än de läskedrycker av ciderkaraktär som butikshyllorna är fulla av.

Så vad gör du nu? frågar jag Pär Eriklin.

– Returnerar flaskorna förstås.