Annons

Mats-Eric Nilsson om matkvalitet

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson

Igår verkade det som en alldeles utmärkt idé. Att fylla väskan med suovas, fjällöring, hjortron och andra lokala delikatesser i Arjeplogs välsorterade viltbutik.

Men det var före det stora utbrottet. Innan Eyjafjallajökulls aggressioner hastigt och lustigt stängde flygplatsen i Arvidsjaur.

För nu börjar viltköttet och den vildfångade fisken sakta tina i fryspåsen bredvid mig på tågsätet.

Sedan den stora vulkanen har slagit ut flyget ligger Arjeplog så oerhört mycket längre bort än vad en nollåtta kan föreställa sig.

Även matkulturellt är avståndet stort. Människorna i denna jättekommun lever av betydligt mer än vad de två livsmedelshallarna, Ica och Coop, kan erbjuda. Ett par rejäla frysboxar fulladdade med E-nummerfri ren, älg, bär och svamp hör till standardutrustningen.

Och det är faktiskt så, tröstar Ilona mig, att det bästa med renköttet är att det frysas om många gånger.