Mats-Eric Nilsson om matkvalitet

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson

Årets matställe i Köpenhamn är varken Noma eller någon annan av stadens Michelinkrogar – utan en korvkiosk!

Det är dagstidningen Politiken som idag, efter en läsaromröstning, kungör att utmärkelsen ”Årets Spisested” går till Den økologiske pølsemand, ett nystartat och banbrytande ekologiskt gatukök.

De klassiska danska illröda färgämneskorvarna och det fluffiga industribrödet har här bytts ut mot köttrika wienerkorvar och långjäst surdegsbröd. Och istället för trist pulvermos serveras ett riktigt mos gjort på rotfrukter.

– Det är många som då och då har lust att ta en korv, men som struntar i det för att de vet att det är en så dålig produkt. Men här kan de göra det med gott samvete och en skön känsla i magen, förklarar den prisbelönte korvgubben Claus Christensen sin idé.

Och hittills har den fungerat alldeles utmärkt. Utanför korvvagnen, som står uppställt i närheten av Rundetårn, ringlar köerna stundtals långa. Det enda problemet med affärsmodellen är att de smakrika korvarna med sitt kraftiga bröd är alltför mättande.

– Så folk köper bara en korv, inte två. Men i gengäld kommer de igen, säger den ekologiska korvgubben till Politiken.

Fler bloggar