Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

sx52845f

Foto: Gunnar Lundmark

Den snabbt ökande efterfrågan på ekologiska ägg har förvånat producenterna och nu ser det ut att bli äggbrist på många håll i påsk.

Följden är att kunder som letar ekoägg istället får nöja sig med ägg från burhöns eller från höns som gått fritt inomhus, utan möjlighet att ta sig en nypa frisk luft.

Från slutet av förra året har kundernas intresse för ekoägg tagit ett rejält skutt. Vissa butiker har rapporterat försäljningsökningar på 30-40 procent och Kronägg som är en av de två stora leverantörerna uppger sig ha ett underskott på 20 procent.

För att täcka behovet kan det bli aktuellt att importera ekoägg från andra nordiska länder men frågan är känslig och både producenter och handel är mycket tveksamma till att ta steget.

– Det är förstås jättepositivt att det finns ett så stort intresse från kunderna men på kort sikt uppstår ett prekärt läge, säger Marcus Lindström som är marknadschef på Kronägg.

– Vi kommer inte att ta ställning till import före påsk. Däremot kan det bli aktuellt efter påsk, men då endast under en begränsad period till dess svenska producenter hunnit ställa om sin produktion.

Idag importeras inga ekologiska ägg och att ändra på det skulle vara kontroversiellt av minst två skäl.

Det ena är att de svenska Krav-reglerna går något längre än EU:s minimikrav på ekoägg. Idag är alla ekoägg som säljs i Sverige Kravmärkta medan ekoägg från övriga nordiska länder uppfyller de något lägre ställda EU-kraven. Skillnaden handlar bland annat om att Krav-hönsen ska kunna ta sandbad och enbart får äta ekologiskt foder.

Risken är att kunderna skulle bli förvirrade av en ny eko-kategori, och det skulle knappast tas emot med glädje av Krav-uppfödare som är bundna till ett dyrare produktionssätt.

Den andra stötestenen handlar om att varken producenter eller handel har intresse av att vänja kunderna att äta importerade ägg. Svenska konsumenter har, på goda grunder, ett mycket stort förtroende för svenska ägg och en lika starkt skepsis inför utländska.

Tilliten har uppnåtts genom svenska mer långtgående djurskyddsregler och en framgångsrik svensk salmonellakontroll. Men Sverige är inte längre unikt i sammanhanget. På senare år är det snarare danska experter som åkt jorden runt och berättat om sin framgångsrika kamp mot salmonella. Även en tillfällig import skulle riskera att rubba konsumenternas hemmavänliga attityd i frågan.

– Vi har inte satt ner foten ännu vad gäller import, men personligen är jag skeptisk, och det är jag som till slut ska fatta beslutet. För mig är den långsiktiga prioriteten att bidra till att den svenska produktionen av ekoägg kan öka, säger Dan Jacobson som är färskvaruchef på Ica Sverige.

– Ett viktigt instrument är att vi från i maj ökar merbetalningen för ekoägg. Det gör vi för att motivera en snabbare omställning till ekologisk produktion i Sverige.

Ica har däremot inga planer på att, i likhet med vad Coop nyligen meddelat, rensa ut de sista burhönsäggen från sina hyllor.

– Vi har från början valt bort ägg från burhöns i våra egna märkesvaror men tillåter andra producenter att sälja detta under sina varumärken till enskilda Ica-butiker. De nya bursystemen är godkända av jordbruksverket men det är tydligt att konsumenterna i rask takt rör sig bort från detta, säger Dan Jacobson.

Försäljningen av ekologiska ägg har mer än fördubblats på sju år. 2010 var marknadsandelen 17 procent och spåddes länge plana ut på den nivån men det senaste halvåret gör flera bedömare uppskattningen att andelen ökat till uppåt 25 procent och därmed snabbt närmar sig den danska nivån.

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart