Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

VIN

Foto: Hasse Holmberg

Jag hamnade på Mitt kök på Stockholmsmässan och närde en måhända lite naiv förhoppning om att det skulle kännas som att gå runt i  en förstorad version av Östermalmshallen eller Bondens marknad med mängder av spännande och närproducerade råvaror. Det påstås ju trots allt vara ”Nordens största konsumentmässa för mat, dryck och köksutrustning”.

Notera att ordet mat nämns först, vilket antagligen lockar en och annan att betala entréavgiften på 150 kronor.

Efter att ha passerat några stekpannor vid entrén fylldes blickfältet snabbt av monter efter monter som dominerades av vinbuteljer, lådor med vin, bardiskar där det serverades vin och inte sällan något starkare därtill. Det första intrycket var förstås att jag måste ha hamnat i vinsektionen av mässområdet men även när jag höjde blicken gick det inte ens att allra längst bort se något annat än alkohol. Snart insåg jag också att även de allra största montrarna, med företag som bevisligen saluför ett brett sortiment av mat, helt hade valt att fokusera på drycker.

Efter en första sonderande runda hade jag bland äkta matvaror bara lyckats lokalisera räkor (de serverades som tilltugg till champagne) och salamikorvar (som var jättegoda). Jag hade också av andra mässbesökare förstått att det såldes fina parmesanostar, någonstans, så visst finns det mat, men varför så väl dold?

Besökarna erbjöds att köpa ett vinprovarglas med 5 dryckeskuponger för 100 kronor, och det verkade nästan alla göra. I priset ingick även en spottkopp, men den såg jag ingen som använde. Många hade däremot införskaffat en särskild vinglashållare som de bar i ett band runt halsen för att inte spilla.

Flera av de mässbesökare som faktiskt verkade vilja provsmaka mat hade under tiden samlats i en klunga runt Viktväktarnas monter, en av de få platser där det fanns annat än cocktailsnacks att sätta tänderna i.

Denna slagsida åt dryckeshållet bekräftas också av en titt i programbladet där till exempel 52 av 80 programpunkter under lördagen handlar om alkohol, allt från speedtasting till sommelierens bästa tips och konsten att mixa drinkar.

Lyckligtvis finns ett och annat matnyttigt inslag insprängt bland buteljerna som streetfood, Äkta vara och baktips. En del är på plats för att promota aktuella kokböcker, men var är alla glada lokala producenter? Letar man noga kan man hitta några, men de flesta är inte här.

Eftersom jag lockats av Paolo Robertos TV-reklam (ni kanske känner igen den där det är två Paolo: en som är på köksmässan och en annan som är dörr i dörr på Hälsomässan) styrde jag mina steg även till den senare och kände snart att den schizofrena bild som Paolo målat upp faktiskt hade en djupare fysikalisk dimension än jag först kunnat ana. På hälsomässan var atmosfären annorlunda och mer avslappnad, här var människorna inte rödbrusiga i sina ansikten, hade inga glansiga ögon och tog inte forcerade snedsteg. Kort sagt. De var nyktra.

Själv har jag ingenting emot ett glas vin till maten. Men varför göra det som skulle kunna vara en av Nordens större matupplevelser till ett dryckesslag som drar tanken till Finlandsbåtar?

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart