Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Begging Nutria

Foto: Robin Loznak

Har du någonsin undrat varför bäverns tänder inte mals ner när den gnager av trädstammar på löpande band? Du är inte ensam. Forskare har länge funderat över sammansättning på våra tänders emalj och slagits av hur hård och motståndskraftig emaljen är hos bävrar, trots att de varken borstar tänderna eller sköljer munnen med fluor.

Man skulle kunna tro att hemligheten med tändernas emalj borde vara utredd för länge sedan men faktum är att uppbyggnaden visat sig vara extremt komplex. Emaljen består av mängder av olika byggmaterial vilka hålls samman av väl strukturerade nanosträngar, som fungerar ungefär som armeringsjärn.

Nu har forskare vid amerikanska Northwestern University upptäckt att hemligheten när det gäller motståndskraft mot nedbrytande syror ligger i uppbyggnaden av ett mycket tunt skikt som omger dessa nanosträngar. Hos oss människor domineras skiktet av magnesium, men hos bävrar överväger istället järn.

Det här ska också vara förklaringen till att bävrar har framtänder som är vackert rostbruna.

Genombrottet, som presenteras i tidskriften Science, har gjorts med hjälp av modern imaging-utrustning och öppnar enligt forskarna stora möjligheter att förbättra effekten av dagens fluorsköljningar.

– Bäverns tänder är kemiskt olika våra tänder men har samma struktur. Naturen har visat oss ett sätt att förstärka vår egen emalj, säger Derk Joester som lett studien.

Det är i så fall välkommet. Vården av karies är mycket kostsam. Tandvården står idag för 5 procent av världens samlade sjukvårdutgifter och hål i tänderna är den enskilt vanligaste åkomman.

Om det går att öka halten av järn även i våra tänder utan att de på köpet blir rostbruna är ännu för tidigt att säga.

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart