Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Sockerbit.

Foto: Leif R Jansson

Världshälsoorganisationen WHO pekade på onsdagen ut socker som den nya tobaken i det globala folkhälsoarbetet. Nu måste Sverige anta utmaningen från WHO och sikta på en halverad sockerkonsumtion.

Det var vid en internationell presskonferens på onsdagen som WHO vid en internationell presskonferens presenterade sitt förslag till nya rekommendationer för sockerintaget som ska motverka fetmaepidemin och minska förekomsten av karies. Det kan sammanfattas i tre punkter:

• Sockerintaget under varje individs livstid ska sänkas globalt.
• Socker ska, som tidigare, utgöra som mest 10 procent av energiintaget.
• Ett nytt mål införs som siktar på att sänka intaget till 5 procent av det totala energiintaget. Det motsvarar för en vuxen ungefär 25 gram socker eller åtta sockerbitar.

– Vi bör sikta på 5 procent. Det gäller både barn och vuxna, sade Francesco Branca, WHO:s chef för hälsa och nutrition.
För ett barn är det cirka 12 gram socker, eller ungefär tre teskedar.

Skälet till att 10-procentsmålet ändå kvarstår förklarade han med att många länder idag ligger på nästan det dubbla intaget och att en sänkning för dem till 10 procent är en första milstolpe. Att gå längre nu är för dem orealistiskt.

– Men sedan måste vi gå vidare mot det lägre målet. Det finns bevisade hälsofördelar både vad gäller karies och fetma med att gå ner till 5 procent, sade Francesco Branca.

På en fråga svarade han att länder som redan ligger på en konsumtion nära 10 procent definitivt bör sikta in sig på det lägre målet.
Den uppmaningen från WHO gäller alltså även Sverige med en snittkonsumtion av socker strax över 10 procent av den totala energin.

En sänkning kommer dock knappast att ske utan konvulsioner. Så sent som i höstas kom de nya Nordiska näringsrekommendationerna med en rekommendation som ligger i nivå med WHO:s högre mål.

En sänkning till 5 procent skulle dessutom kräva omfattande förändringar i recepten till ett stort antal produkter. En enda chokladbar skulle då kunna fylla dagsdosen.

När WHO år 2003 införde 10-procentsmålet utlöste det väldig ilska inom sockerindustrin som försökte få USA:s kongress att strypa anslagen till WHO. Påtryckningar tycks ha förekommit även den här gången och så sent som i december avslöjade brittiska Sunday Times ett internt arbetsdokument från WHO:s expertpanel där det stod att det blir ”en reducering av fritt sockerintag till 5 % eller mindre av total energi”.

Nu stannade det vid en uppmaning. Om inte Sverige som redan ligger bättre till än många andra går före, vem ska då göra det?

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart