Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

STOCKHOLM 20130709 Jordgubbar  Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

Foto: Scanpix

Jordgubbar ser inte bara ut som små röda hjärtan. Nu har spanska och italienska forskare visat att jordgubbar tycks minska risken för stroke och hjärtinfarkt. Flera av fynden är de första i sitt slag.

Forskarna satte 27 friska försökspersoner på en diet där de fick äta 500 gram jordgubbar om dagen. Efter en månad hade LDL (det som brukar kallas det onda kolesterolet) minskat med 13,72 procent och triglyceriderna i blodet hade minskat med 20,8 procent.

Bakom studien står forskare vid Universitetet UNIVPM i italienska Ancona samt spanska forskare vid universiteten i Salamanca och Sevilla. Resultaten publiceras i Journal of nutritional biochemistry.

Jordgubbarna förbättrade även andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som blodfetterna, värdena för antioxidativ status samt cellernas och blodplättarnas funktion. Det senare är inte minst viktigt eftersom blodplättar kan bidra till blodproppar och därmed direkt orsaka stroke och hjärtattacker.

Studien kan inte ge någon säker förklaring till vad det är i jordgubbarna som medför denna gynnsamma effekt, men forskarna pekar själva på en grupp växtkemikalier som kallas för flavonoider och bland dessa särskilt antocyaniner. Det är detta ämne som ger jordgubbarna dess röda färg och det anses både ha positiv antioxidativ inverkan och påverka inflammationsprocesser.

Antocyaniner ger också blå och violett färg och finns i höga halter i aroniabär, blåbär och kråkbär, men även i bland annat svarta vinbär, björnbär, svarta hallon, lingon och tranbär.

Jordgubbar är kalorisnåla men proppade med nyttiga vitaminer och mineraler. Halten av C-vitamin är högre än i apelsin och en portion ger dessutom en fjärdedel av dagsbehovet av folat.

Värt att tänka på är dock att jordgubbar ständigt ligger i topp bland de livsmedel där myndigheterna vid sina kontroller oftast påträffar rester av bekämpningsmedel. Försök att hitta lokalt odlade och giftfria jordgubbar.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart