Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

sye40fd5

Foto: Leif R Jansson

Genom att studera innehållet i pizza har forskare vid universitetet i Arizona äntligen gjort ett genombrott i försöken att hitta en medicin som biter på vinterkräksjukan.

Det är smakämnet karvakrol i den främsta av alla pizzakryddor – oregano – som vid laboratorieförsök visat sig vara ett effektivt vapen mot norovirus. Ämnet finns även i olja från timjan och mejram, dock inte i samma höga halter.

Enligt en artikel publicerad i Journal of applied microbiology angriper ämnet de proteiner som bildar ett skyddande hölje runt viruset så att det blir känsligt för andra mediciner, som då enkelt kan slå ut viruset.

Just att det är andra ämnen som slutgiltigt dödar viruset talar enligt forskarna för att kräksjukeviruset inte kommer att kunna utveckla resistens mot karvakrol.

Kelly Bright som lett studien menar att karvakrol har potential att användas som ett slags rengöringsmedel i mat. Effekten var så tydlig att det  talas om att ämnet också skulle kunna användas för att rengöra ytor. Hon betonar dock att det krävs mer forskning:

– Karvakrol angriper viruset på ett unikt sätt vilket gör det till en spännande kandidat att utforska vidare.

Den dåliga nyheten, i alla fall för pizzabagarna, är att det är omöjligt att få i sig tillräckligt stora mängder av ämnet bara genom att äta vanlig pizza.

Karvakrol är sedan länge känt för sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Detta, i kombination med låg risk och god smak, har gjort att kryddan länge har använts som tillsats i livsmedel. I enskilda laboratorieförsök har det till och med rapporterats att ämnet bidragit till att slå ut cancerceller i prostatan.

På internet säljs en hel del hälsokostpreparat med koncentrerad karvakrol. Dock har kvalitén på dessa ofta ifrågasatts och en risk är att sådana koncentrat kan innehålla skadliga orenheter.

Även om grundforskningen kring karvakrol är lovande har den mestadels skett i labbet på celler och möss, medan både effekten och lämpliga doser för människor ännu är mer oklara.

Norovirus anses vara världens vanligaste orsak till magsjuka och även om symtomen klingar av efter några dagar kostar smittan samhället stora pengar. Som SvD nyligen berättade går det också att motverka spridningen på skolor och förskolor genom att följa hygienregler.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart