Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Alzheimers sjukdom kopplas i en ny amerikansk studie till förhöjda halter av miljögiftet DDT. Det är forskare vid Rutgers medical school i New Jersey som i en artikel publicerad i senaste numret av den ledande medicinska tidskriften Jama Neurology rapporterar en koppling till det sedan 1970-talet förbjudna insektsmedlet DDT.

Resultaten tyder dessutom på att personer med den kända riskgenen för alzheimer, APOE4, är extra känsliga för bekämpningsmedlet.

Forskargruppen är ledd av Jason Richardson som är professor i miljömedicin och specialiserad på hur neurologiska sjukdomar som parkinson, ADHD och alzheimer påverkas av miljöfaktorer.

Gruppen analyserade blodprover från 86 patienter som led av alzheimer och 79 friska som ingick i en kontrollgrupp. Metaboliten DDE, som bildas då kroppen bryter ned DDT, påträffades hos 80 procent av alzheimerpatienterna och hos 70 procent av kontrollgruppen. Halterna var dock avsevärt högre hos alzheimerpatienterna och överskred i genomsnitt halterna hos den friska gruppen 3,8 gånger.

Vid ett test av kognitiv förmåga var resultaten sämst hos dem med högst halt DDE och allra sämst hos de som även bar på APOE4-genen.

Forskarna betonar att alzheimer är en multifaktoriell sjukdom med många orsaker som inte är helt klarlagda, däribland flera livsstilsfaktorer och även ärftliga anlag. Tidigare har epidemiologiska studier kopplat samman olika miljögifter med alzheimers sjukdom men den nya studien är den första större som genom blodprover pekar ut ut DDT som en bidragande orsak till åtminstone vissa sjukdomsfall.

Upptäckten kan enligt forskarna leda till ökad förståelse av sjukdomen och även öppna för nya behandlingsmetoder.

”Att identifiera människor med höga halter DDE som samtidigt bär på APOE4-genen kan leda till tidig upptäckt av en del fall av alzheimers sjukdom”, skriver forskarna.

DDT introducerades 1942 och förbjöds i början av 1970-talet. Ämnet bryts dock ned mycket sakta i naturen och de halter som uppmätts i studien anses komma både från miljön och från varor som importerats från länder där ämnet varit i bruk senare.

I en k0mmentar skriver de båda professorerna i neurologi Steven DeKosky och Sam Gandy att vid en tidpunkt då renodlat genetiska angreppssätt inte längre ser så lovande ut är det hög tid att bilda forskargrupper med inslag från flera discipliner . Tillsammans bör dessa snabbt försöka få klarhet i den giftiga rök av miljögifter som miljoner människor kan vara exponerade för, få kontroll över miljörisker och minska risken för att drabbas av alzheimer.

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart

Fler bloggar