Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Sushil Kumar

Foto: Saurabh Das

Har du funderat på att sluta äta kött men vill inte ta hela steget? Du är inte ensam och nu spås flexitarianismen av ledande marknadsanalytiker bli årets trenddiet i västvärlden.

Begreppet uppstod för ett antal år sedan i USA och innebär helt enkelt att man inte äter kött, ibland. En slags 5:2-variant av att vara vegetarian alltså. För några är köttuppehållen längre medan andra nöjer sig med en eller två köttfria dagar i veckan. En av de främsta företrädarna i USA är New York-times-kolumnisten Mark Bittman.

Nu tycks dieten stå inför sitt stora genombrott, men på ett lite annorlunda sätt. Folk blir helt enkelt flexitarianer utan att veta om det för att det är en praktiskt genomförbar kompromiss i det ständiga slitet för att få ihop den egna vardagen.

Vår konsumtion av kött har kritiserats ur alla möjliga vinklar de senaste åren. Köttproduktionens inverkan på klimatet och som grundorsak till skövlingen av regnskogar är ständigt återkommande frågor, liksom djurens välfärd och användningen av stora mängder antibiotika på intensivt uppfödda djur vilket kopplas till ökad antibiotikaresistens. Till det kommer rapporter om att för mycket köttätande dessutom är dåligt för hälsan.

Men sett ur andra synvinklar går det alldeles utmärkt att argumentera för att det inte heller är självklart bäst för vare sig hälsan eller miljön att fullständigt sluta äta kött. Mitt eget ideal är att äta lite men bra från djur som fått leva så naturligt som möjligt.

En rapport från universitetet i holländska Wageningen bekräftar att många konsumenter skulle vilja äta mindre kött, men att bli vegetarian på heltid upplevs av de flesta som alltför jobbigt och inte så lockande. Istället väljer många att frivilligt avstå kött ibland.

Holländare och tyskar går i frontlinjen. I Nederländerna uppger redan tre av fyra konsumenter att de har minst en köttfri dag i veckan och 40 procent äter helt vegetariskt minst tre av veckans dagar.

Även i Tyskland är trenden tydlig. Många avstår kött och ser flexitarianismen som ett bra mellanläge istället för att tvingas välja digitalt mellan att vara köttätare eller vegetarian. Andra länder som Storbritannien följer tätt efter. Trenden är så stark att livsmedelsindustrin fått upp ögonen för den och ser ett behov av att fylla butikerna med de vegetariska produkter flexitarianerna efterfrågar.

I hela västvärlden sjunker köttätandet. Enligt statistik från FN:s jordbruksorganisation FAO är nedgången i Västeuropa 9 procent mellan 1990 och 2009. Här är Sverige ett undantag med en ökning på 40 procent mellan 1990 och 2012, även om en liten nedgång märks senaste året. Medan övriga Europa drog ner på köttätandet i samband med utbrottet av Galna kosjukan ökade konsumtionen i Sverige då många ekonomiskt sinnade såg chansen att köpa det billiga kött som övriga Europa ratade.

Till skillnad från andra dieter är flexitarianismen en trend som växer underifrån. Folk blir deltidsvegetarianer utan att läsa trendiga böcker eller ens veta vad dieten kallas. Enligt olika marknadsundersökningar uppfattas det inte ens som särskilt coolt att vara flexitarian. Det upplevs som tuffare att tydligt ta ställning mellan att antingen frossa i animalier eller att vara vegan. Men när verkligheten knackar på är det inte många som orkar vara coola hela tiden.

Så det är lite som med de engelska trädgårdarna där gångarna anläggs på de upptrampade stråk där folk faktiskt rör sig. Många har redan valt den flexitarianska stigen – men få vet om det.

Här kan läsa mer om förra årets dieter, som 5:2 och LCHF.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart