Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

50010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Är det en ny rynka?

Det är inte alltid så kul att ta en närtitt på sig själv i spegeln, men nu kanske forskare vid universitetet i Newcastle äntligen är på väg att hitta en lösning på det eviga problemet med åldrande hy.

Teamet har upptäckt ett ämne som kallas Tiron som till 100 procent skyddar mot skador som solens UVA-strålning orsakar i hudcellernas mitokondrier. Ett lika fullständigt skydd registrerades också mot oxidativ stress orsakad av UVA-strålning. Inget annat känt ämne uppges ens ha varit i närheten av att detta.

Det talas ofta om den ultravioletta UVB-strålningen som orsakar solbränna  men på senare tid har flera studier visat att UVA-strålningen som tränger in i huden gör att det bildas fria radikaler som skadar DNA och bryter ner kollagen och elastin i bindväven som ger huden en elastisk struktur. Följden är att det bildas rynkor.

Forskarna jämförde effekten med ett antal kända antioxidanter  som man vet har viss verkan mot rynkor – som resveratrol som finns i rödvin och kurkumin som finns i gurkmeja (och curry) – men dessa gav bara ett skydd mot oxidativ stress på 22 procent respektive 16 procent. De kom alltså inte i närheten av Tironets skyddande inverkan. Inte heller antioxidanter i grönt te eller lykopen som finns i tomater kunde mäta sig.

Det pratas redan om ett anti-åldrande-mirakel som kan leda till att vi alla i framtiden kommer att behålla ett yngre utseende långt upp i åren? Man bör dock komma ihåg att det handlar om tidig grundforskning och själv vill jag ogärna ta ut något sådant i förskott.  Men utan tvekan kan det röra sig om ett  mycket intressant genombrott som forskarna presterat.

Behovet är stort av att lära mer om hur vi kan skydda hyn mot solens strålar, inte minst med tanke på att det uttunnade ozonskiktet utsätter huden för allt svårare prövningar vilket märks i ett stadigt stigande antal rapporterade fall av hudcancer.

Hudcellerna tillhör dessutom redan från början de som åldras allra snabbast i våra kroppar.

Nu är det inte bara att gå iväg och köpa en burk Tiron och smörja in i skinnet med. Ämnet finns inte naturligt och är ännu inte heller testat för eventuella skadliga biverkningar på människor. Men upptäckten öppnar ett helt nytt forskningsfält där det är möjligt att leta efter snarlika antioxidanter som finns naturligt och som kan användas på ett riskfritt sätt.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart