Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Rama

Världens största margarintillverkare Unilever har grävt ned stridsyxan efter decenniers bitter kamp mot smöret. Pressade av en vikande efterfrågan har margarinjätten i ett historiskt beslut ändrat receptet på sin tyska storsäljare Rama och blandat i vanligt smör.

I en reklamfilm producerad av reklambyrån Ogilvy & Mather spelas en Romeo och Julia-inspirerad historia upp där den utfryste smörpojken möter sin margarinflicka och bildar ett ”perfekt par”. Åratal av utfall i reklamkampanjer mot det ”dödliga smöret” ersätts av fredlig samexistens och en förhoppning om att margarinet ska kunna hoppa på trenden med ”naturlig mat”.

Chefen för Unilevers livsmedelsdivision Antoine de Saint-Affrique förklarade vid ett möte med investerare i december att beslutet innebär ”en fundamental omsvängning”. Efter att i åratal har positionerat margarin som en fiende till smör deklarerade Saint-Affrique att ”striden är över”. I första vändan får även ett bordsmargarin i Finland smör iblandat.

Unilever har 30 procent av världsmarknaden för bordsmargarin och anorna går långt tillbaka i tiden. Margarin uppfanns 1869 av en fransk kemist sedan Napoleon III utlyst en pristävling för att hitta ett alternativ till smör för att föda sina arméer. Kemisten sålde så småningom sitt patent till ett holländskt företag som idag är en del av Unilever.

Genombrottet för margarin kom under andra världskriget då det var brist på mejeriprodukter, men på senare år har konsumenterna efterfrågan minskat påtagligt samtidigt som efterfrågan på smör har ökat. I USA är margarinförsäljningen den lägsta på 70 år medan smöret inte sålt så bra på 44 år.

I Tyskland säljs tre gånger mer smör än margarin och gapet vidgas. Bakgrunden är förstås trenden mot naturlig mat och forskning som på senare år tonat ned riskerna med att äta mättat fett. Unilever har ansträngt sig för att ge margarinet en ansiktslyftning genom att ta bort hjärtkleggande transfett och tillsätta hälsosamt omega-3 och blodtryckssänkande växtsteroler.

Satsningen på smör kommer sedan ett jätteprojekt med att  för 35 miljoner Euro utveckla en ny krämigare variant av Flora slutat i fiasko. När produkten ”Cool blend” släpptes i Storbritannien rasade försäljningen med 17 procent och produkten drogs tillbaka.

Den amerikanska matprofessorn Marion Nestle vid New York University säger till nyhetsbyrån Bloombergs att ”“margarin har blivit synonymt med billig, processad, artificiell och ohälsosam mat.” “Det är en lustig ironi. Unilever har gått igenom många svårigheter för att formulera nyttigt margarin, men tidsandan har kommit ifatt dem.”

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart