X
Annons
X

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

ALVEDON

Antalet människor som vårdas för förgiftning av paracetamol – som finns i Alvedon – fortsätter att öka kraftigt i Sverige.

Det visar statistik från Giftinformationscentralen som nu kräver ett helhetsgrepp för att råda bot på problemet som omfattar både ofrivillig överdosering och spontana och planerade självmordsförsök.

På fem år har siffran nästan fördubblats, från 662 personer år 2008 till 1116 personer 2013. Därmed står värktabletter som innehåller paracetamol i särklass jämfört med andra läkemedel när det gäller förgiftningar.

Ökningen har pågått stadigt sedan millenieskiftet men har accelererat de senaste åren.

2009: 621
2010: 637
2011: 839
2012: 992
2013: 1161

Siffrorna speglar de frågor som läkare och annan sjukvårdspersonal ställer till Giftinformationscentral. Men även allmänhetens frågor till Giftinformationscentralen om tillbud med paracetamol ökar kraftigt, under samma femårsperiod från 3063 till 4173.

I båda fallen visar siffrorna bara fall där Giftinformationscentralen varit inblandad och de kan ses som ett minimiantal på hur många personer som förgiftas av paracetamol i Sverige.

– Det är alldeles för mycket och det har pågått alldeles för länge, säger Mark Personne som är överläkare vid Giftinformationscentralen, när jag ringer upp.

Rapporterna om att antalet förgiftningar med paracetamol slår nya rekord har blivit en lika säker som sorglig följetång i januari månads medierapportering. Varje år har läget förvärrats. För ett år sedan efterlyste Mark Personne åtgärder som att receptbelägga de största förpackningarna.

– Vår bedömning nu är att det inte räcker med enskilda åtgärder utan att det krävs ett helhetsgrepp, säger Mark Personne.

Frågan är komplex med allt från tonåringar som i tillfällig panik rycker åt sig de tabletter som finns i badrumsskåpet, till noga planerade självmord. I andra fall handlar det om människor med kronisk värk som ätit allt för många piller.

Anders Karlsten på Läkemedelsverket ser det ändå som en informationsfråga. Människor måste få kunskap om riskerna. Det finns få läkemedel där avståndet från verksam dos till förgiftning är så litet som för paracetamol.

– Det finns ju också ett viktigt behov av smärtlindring och paracetamol är ett säkrare preparat än andra värkmedel så länge det inte överdoseras, säger han.

Paracetamol är allt mer omdebatterat och granskas just nu av det europeiska läkemedelsverket EMA sedan flera studier pekat på tidigare okända neurologiska risker för foster.

För fyra år sedan granskade SvD användningen av värktabletter och kunde redan då visa att receptfria värkpiller som alvedon blivit det vanligaste självmordspillret bland unga tjejer.

SvD:s artikelserie 2010 ledde till en snabb partipolitisering där den medicinska frågan snabbt blev ett tillhygge för eller emot avregleringen av apoteksmonopolet.

De nya siffrorna visar att problemet ökat både före och efter avregleringen och förtjänar en alldeles egen bedömning.

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart