Annons

Ennarts hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

lask

I de senaste årens debatt kring farorna med socker och snabba kolhydrater har isoglukos – eller High fructose corn syrup (HFCS) som en vanlig amerikansk variant kallas – ofta pekats ut som ett värstingsocker, vanligt i sötade läskedrycker.

Hittills har isoglukos bara haft en marknadsandel på omkring 5 procent i EU. Men enligt en färsk analys från Agribenchmark väntas isoglukos snart ta över en tredjedel av hela den europeiska sockermarknaden från vanliga sockerproducenter.

Ändrade importkvoter under 2016 och 2017 gör att EU:s sockermarknad kommer att bli översvämmad av isoglukos  (HFCS).

Följden kan bli en hälsomässig katastrof.

Den kände fetmaforskaren David Ludwig vid Boston children’s hospital har till exempel pekat ut HFCS som en huvudorsak till hela den amerikanska fetmaepidemin.

Det flytande sockret framställs av främst majs men även av vete och skiljer sig från vanligt socker genom att det tas upp ännu snabbare i kroppen.

Vanligt socker består till lika delar av glukos och fruktos. Glukos använder kroppen som bränsle och är inte det största problemet. Det är däremot fruktos som måste hanteras av levern och där till stor del lagras in som fett.

HFCS framställs industriellt i en noggrant hemlighållen kemisk process och anses av en tämligen enig expertis vara värre än vanligt socker genom att det har en obalans där det består till 55 procent av fruktos och 42 procent av glukos. Till skillnad från socker i naturliga källor som betor och frukt är fruktosmolekylerna inte bundna till glukosen – och ännu mindre till fibrer – utan rör sig fritt och kan därför mycket snabbt tas upp i kroppen.

En annan ledande men också kontroversiell sockerkritiker, professorn i pediatrik vid University of California Robert Lustig, har kallat socker i höga doser för ”giftigt” och HFCS som ”det mest åtalbara problemet i vår kost”.

På grund av handelskvoter har detta värsting-socker hittills varit relativt sällsynt inom EU med en marknadsandel på 5 procent. Men snart blir det ändring på det.

2016 och 2017 avvecklas en mängd importkvoter och en hittills ouppmärksammad följd är enligt den nya marknadsanalysen från Agribenchmark att det blir fritt fram för isoglukos som inom en snar framtid bedöms ha tagit över 30 procent ev den europeiska sockermarknaden. Att det inte blir mer avgörs helt enkelt av tekniska svårigheter med att inlemma detta billiga industrisocker i fler produkter.

HFCS är mycket billigare att använda, dels för att det är åtta gånger sötare än vanligt socker och dels för att produktionskostnaderna i USA hålls ned av stora federala jordbrukssubventioner.

För att konkurrera med billig isoglukos måste Europas traditionella sockerproducenter sänka priset med 40 procent. ”Sockerindustrin måste inse att det blir svårt – eller omöjligt – att motverka”, skriver författarna till rapporten.

 

Om bloggen


Välkommen till Henrik Ennarts blogg om hälsa!
Här skriver jag nyfiket om smått och stort som rör mat, hälsa och miljö.
Ny forskning och kommentarer till aktuella frågor mixas med vardagliga hälsotips.


Ambitionen med den här bloggen är att ställa obekväma frågor från ett fördomsfritt och ibland rätt irriterat konsumentperspektiv.
Jag har i många år skrivit om mat, medicin och hälsa i SvD och är även författare till böckerna "Döden i grytan" (med Mats-Eric Nilsson) och Åldrandets gåta.


Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?


Mejla till henrik.ennart@svd.se


/Hälsningar Henrik Ennart