Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Många förtidsröstar även i dag på valdagen, i den egna kommunen eller på annat håll. En hel del röster hinner därför inte skickas ut till vallokalerna för att räknas ikväll och ingår därmed inte i det preliminära valresultat vi får senare ikväll. Det är med andra ord mycket möjligt att en hel del spänning kommer att finnas kvar fram till den så kallade onsdagsräkningen. Dessutom får vi vänta innan vi får reda på hur personrösterna har fördelats.

Att många förtidsröstar i dag har ställt till problem på vissa håll. Exempelvis finns rapporter från  Göteborg om två timmars väntan på att få rösta. Enligt samma uppgift kommer röster att tas emot även efter att vallokalerna egentligen skulle ha stängt, dvs. klockan 20. Jag känner inte till att öppettider tidigare har förlängts på detta sätt. Det är mycket möjligt att man har valt den bästa lösningen givet den situation som har uppstått. Men det är tråkigt att det inte fanns bättre förberedelser för att hantera situationen. Det fanns tydliga tecken på att förtidsröstningen kunde bli svårhanterad.

Jag skrev i juni om att förtidsröstningen kunde bli ett problem i hösten. I 2010 års val slogs rekord i antal överklaganden. En följd av överklagandena var att valet till regionfullmäktige i Västra Götaland och valet till kommunfullmäktige i Örebro (en valkrets) fick göras om. Förhoppningsvis slipper vi något liknande i år.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv