Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Tredje dagen av min kavalkad av kartor över valresultat i riksdagsvalet 2010 för Stockholm (för introduktion till serien se här). Turen har kommit till Folkpartiet. I 2010 års riksdagsval fick Folkpartiet 8,6 procent av rösterna i Stockholms kommun. Det är en något större andel än i riket totalt (7,1 procent).

Om vi ser till Stockholms 503 valdistrikt så varierade stödet för Folkpartiet mellan 0,2 och 16,5 procent.  Starkast stöd har FP i Bromma. Svagast är stödet i Rinkeby.

Riksdagsval 2010, Stockholms kommun, Folkpartiet

Störst stöd % Minst stöd %
Bromma 9 Bromma k:a-Eneby 16,5 Spånga 23 Rinkeby SÖ 0,2
Bromma 11 Norra Ängby mellersta 16,1 Spånga 22 Rinkeby NÖ 0,4
Spånga 5 Solhem V 15,3 Spånga 27 Rinkeby mellersta 0,6

I kartan nedan illustreras Folkpartiet stöd i riksdagsvalet 2010, i Stockholms kommun och efter valdistrikt (klicka på kartan för en större bild). Distrikten har delats in i fem likstora grupper, eller kvintiler, efter stödet för FP.  Den första kvintilen består med andra ord av den femtedel distrikt där FP fick minst stöd. I kartan har dessa distrikt fått en mörkgrå färg. Den andra kvintilen har fått en ljusgrå färg. De följande tre kvintilerna har fått olika nyanser av blått – starkare nyans ju starkare stöd för FP.

Kartan liknar till stor del måndagens karta för Moderaterna (och därmed även gårdagens karta för Centerpartiet). Om vi jämför stödet för M och FP i olika valdistrikt i Stockholm är sambandet mycket starkt (r=0,83). Även Folkpartiet har ett relativt sett starkt stöd i valkretsarna Norrmalm-Östermalm-Gamla stan och Bromma-Kungsholmen.  Det finns dock små skillnader: FP har några relativt sett starka fästen i östra söderort och även i vissa delar av Södermalm. Till de senare hör Tantolunden (Högalid 22 Tantolunden) där FP fick 11,9 procent i 2010 års riksdagsval.

Det är värt att poängtera att kartorna illustrerar partiernas relativt sett starka fästen. Exempelvis hade Moderaterna starkare stöd än FP i Stockholms samtliga 503 distrikt i 2010 års riksdagsval, det vill säga även i de distrikt som utgör FP:s starka fästen. I morgon är det dags för en karta över Kristdemokraterna. Det är kanske inte så svårt att gissa hur den kommer att se ut?

FP_red

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv