Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Dag två av sommarens följetong med kartor över valresultat i Stockholm (för introduktion till serien se här). Dagens inlägg gäller Centerpartiet. I 2010 års riksdagsval fick Centerpartiet 6,3 procent av rösterna i Stockholms kommun. Det är en något mindre andel än i riket totalt (6,6 procent).

Om vi ser till Stockholms 503 valdistrikt så varierade stödet för Centerpartiet mellan 0 och 14,5 procent.  Starkast stöd har C på Östermalm. På andra sidan av fördelningen hittar vi de valdistrikt där M fick minst stöd. De valdistrikten ligger i Rinkeby, Husby och Tensta.

Riksdagsval 2010, Stockholms kommun, Centerpartiet

Störst stöd % Minst stöd %
Västerled 16 Ålsten N 14,5 Spånga 13 Tensta mellersta 0
Västerled 1 Smedslätten V 13,9 Spånga 14 Tensta S 0
Västerled 14 Höglandet 13,9 Skärholmen 11 Skärholmens C 0,1

 

I kartan nedan illustreras Centerpartiet stöd i riksdagsvalet 2010, i Stockholms kommun och efter valdistrikt (klicka på kartan för en större bild). Distrikten har delats in i fem likstora grupper, eller kvintiler, efter stödet för C.  Den första kvintilen består med andra ord av den femtedel distrikt där C fick minst stöd. I kartan har dessa distrikt fått en mörkgrå färg. Den andra kvintilen har fått en ljusgrå färg. De följande tre kvintilerna har fått olika nyanser av grönt- starkare nyans ju starkare stöd för C.

Kartan är mycket lik gårdagens karta för Moderaterna. Valdistrikt där M har relativt starkt stöd tenderar C att ha relativt starkt stöd. Sambanden mellan andelen röster för M och för C i olika valdistrikt i Stockholm är mycket starkt. Man mäter ofta samband med något som kallas Pearsons R. Det kan gå från +1 för ett perfekt positivt samband till -1 för ett perfekt negativt samband. Detta sambandsmått gällande stödet för M och C i olika valdistrikt i Stockholm uppgår till +0,82.

Det förtjänar dock att understrykas att dessa kartor handlar om var partierna är relativt starka. Som framgår av kartan nedan räcker det att 8,9 procent av rösterna i ett valdistrikt faller på Centerpartiet för att det valdistriktet ska höra till den femtedel där partiet är som starkast. För Moderaterna krävs ett stöd på över 22,7 procent för att distriktet inte ska tillhöra den femtedel där M är som svagast.

Några små skillnader mellan var M och C har sina starka fästen kan dock noteras. Bland annat att ett valdistrikt på Södermalm hör till C:s starka fästen, distriktet ”Högalid 12 Skinnarviken”. I morgon är det dags för Folkpartiet.

C_red

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv