Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Sommarens följetong med kartor över valresultat i Stockholm inleds med detta inlägg om Moderaterna (för introduktion till serien se här). I 2010 års riksdagsval fick Moderaterna 34,3 procent av rösterna i Stockholms kommun. Det är en större andel än i riket totalt (30,1 procent).

Om vi ser till Stockholms 503 valdistrikt så varierade stödet för Moderaterna mellan 3,9 och 60,1 procent.  Starkast stöd har M på Östermalm. På andra sidan av fördelningen hittar vi de valdistrikt där M fick minst stöd. De valdistrikten ligger i Rinkeby, Husby och Tensta.

Riksdagsval 2010, valdistrikt i Stockholms kommun, Moderaterna

Störst stöd %   Minst stöd %
Engelbrekt 4 Engelbr kyrka Ö 60,1 Spånga 22 Rinkeby NÖ 3,9
Hedvig Eleonora 3 Östra Real SV 59,0 Kista 11 Husby V 4,8
Oscar 3 Oscars kyrka SV 59,0 Spånga 18 Rinkeby V 6,5

 

I kartan nedan illustreras Moderaternas stöd i riksdagsvalet 2010, i Stockholms kommun och efter valdistrikt (klicka på kartan för en större bild). Distrikten har delats in i fem likstora grupper, eller kvintiler, efter stödet för M.  Den första kvintilen består med andra ord av den femtedel distrikt där M fick minst stöd. I kartan har dessa distrikt fått en mörkgrå färg. Den andra kvintilen har fått en ljusgrå färg. De följande tre kvintilerna har fått olika nyanser av blått – starkare nyans ju starkare stöd för M.

Kartan ger ett tydligt mönster med kluster av distrikt där Moderaterna har starkt stöd. Av Stockholms sex valkretsar har Moderaterna jämförelsevis stort stöd i valkretsarna Norrmalm-Östermalm-Gamla stan och Bromma-Kungsholmen. Det finns dock små öar av undantag – notera till exempel den lilla mörka fläcken i norra Östermalm, det är valdistriktet ”Engelbrekt 11 Universitetet Ö”. Som namnet antyder är det ett studentområde intill universitetet.

M har även starkt stöd i delar av västra delarna av valkretsen ”Yttre västerort” (i nordväst på kartan), delar av Sjöstaden (bland annat Sickla udde där M fick 49,5 procent av rösterna), och i delar av ”Västra söderort” i närheten av Fruängen. Däremot är stödet relativt sett svagare i ”Östra söderort”, som exempelvis i Bagarmossen och Skarpnäck. Ja, det finns mycket mer att upptäcka för den som studerar kartan ingående.

M_red

 

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv