Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Förtidsröstningen inför EU-valet börjar tar riktig fart. Enligt Valmyndighetens senaste siffror har 528 879 personer röstat under de 13 dagar som förtidsröstningen har pågått. Det motsvarar 7,2 procent av de röstberättigade. Statistiken uppdateras dagligen. Som jag skrev häromdagen är det dock en viss eftersläpning i rapporteringen. För att få en bättre jämförelse med tidigare kan man i stället jämföra hur det såg ut efter 12 dagar. Då hade 6,9 procent förtidsröstat, vilket kan jämföras med 5,1 procent 2009. Ökningen är hela 34 procent. Skulle det totala valdeltagandet öka så mycket skulle vi landa på ett deltagandet strax över 60 procent. Det kan vara så att en del ökningen beror på att det blivit mer populärt att rösta i förtid i stället för i vallokal, men allt tyder på att vi går mot ett klart högre valdeltagande i årets EU-val.

I grafen illustreras andelen förtidsröstande bland röstberättigade i 2014, 2009 och 2004 års EU-val. Den avmattning i kurvan som kan ses för år 2014 beror med all säkerhet på att alla förtidsröster för de senaste dagarna inte har rapporterats in än.

förtidsröst_eup_20140520

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv