Annons

Kulturchefsbloggen

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PUBLIC SERVICE Det är utspelstider för public service-bolagen. Remissvaren på utredningen om bolagens framtidsvillkor lämnas in i dagarna och vd:arna passar på att profilera sig i det spelet. Senaste budet: SVT.s Eva Hamilton vill, återigen, ta över Utbildningsradion. Men inte mycket tyder på att hon ska lyckas.

Hamilton skriver på DN debatt i dag om SVTs remissvar. Hon avslöjar där att SVT från nästa månad kommer att lägga ut samtliga kanalers innehåll i sin helhet på SVT Play, så att man kan se hela utbudet på datorer, surfplattor och i mobilen. Det är en stor och viktig nyhet: ytterligare ett steg i SVTs modernisering och digitalisering och ett sätt att gtöra bolagets innehåll tillgängligt och relevant för fler. Det är naturligtvis också en kraftfull motattack mot alla prenumerationstjänster på nätet från Filmnet, Netflix, HBO och andra, i ett läge där de ännu inte lyckats övertyga konsumenterna om att det är värt att betala för deras film- och serieutbud.

I sin artikel lyfter hon också upp en gammal stridsfråga, som framför allt var aktuell inför den public service-utredning som presenterades 2008: en sammanslagning av SVT och UR. Hamilton vill komma åt Utbildningsradions resurser: hon menar att en sammanslagning (iläs: ett övertagande) skulle leda till rationaliseringsvinster på 45-60 miljoner kronor per år.

UR.s vd Erik Fichtelius har naturligtvis fällt ut klorna inför detta utspel: han anser att det skulle leda till att UR skulle ”raseras”.
Det är lätt att förstå hans irritation. Förslag om att inkorporera UR i SVT var mycket mer rimliga för fem-tio år sedan, när UR var mer oprofilerat. Sedan dess har det dock hänt mycket: Fichtelius har varit en stark vd, som skruvat upp aktiviteten digitalt och tydliggjort bolagets folkbildningsprofil på ett imponerande sätt.

Därför tror jag att man ska se Hamiltons utspel för vad det är: ett allmänt resursäskande, inte olikt det som Sveriges Radios vd Cilla Benkö gör i dagens SvD-intervju (ej på nätet). SVT/STR vill ha en anslagsäskande över de 2 procent som utredaren föreslår, för att täcka ökande kostnader, löner etc. Att spara pengar via UR ärett sätt attt komma åt pengar: blir det nej till det kommer Hamilton att kräva finansiering på annat sätt.

Oddsen för att UR-kuppen ska lyckas är därför inte särskilt låga. Utspelet är mer positionering än ett verkligt krav. Och ett bra sätt för att få medieutrymme för att presentera det verkligt intressanta, med utvecklingen av det digitala innehållet…