En stingslig Akademi

NOBELPRISET När Svenska Akademien blir kritiserad och granskad svarar den med skritftliga uppläxningar och personangrepp. Det är inte värdigt Sveriges mäktigaste kulturinstitution.

Valet av kinesiske Mo Yan som årets Nobelpristagare i litteratur var överraskande – och har väckt reaktioner. De senaste dagarnas rapportering har bland annat handlat om vilken politisk betydelse priset får i diktaturens Kina, men också om läckor i Akademien och en eventuell jävssituation för akademiledamoten Göran Malmqvist.

I går fick detta Malmqvist att skicka ett rasande mejl till flera mediechefer. Han vände sig främst mot SVT Kulturnyheternas rapportering om jävsmisstankarna, som de flesta medier återrapporterade under dagen, men också mot SvD (där jag kritiserat Akademien för slarv med sekretessen) och Sydsvenskan (som skrivit om Mo Yans politiska uttalanden). Så här skrev den 88-årige akademiledamoten:
”SVTs kulturredaktion har tydligen snubblat i mörkret när de gick ut för att leta efter jävsföreträdare. Hälsa dem från mig när ni träffas vid morgonkaffet att de bör skaffa sig bättre glasögon eller kraftigare ficklampor när de ger sig ut nästa gång. Med töntar som Martin Jönsson i SvD, Per Svensson i Sydsvenskan och Anton vad-han-nu-heter i SVTs kulturrredaktion har vi väl fått det kulturövervakning som vi förtjänar vid denna ankdamm”.
Jag svarade Malmqvist och frågade om han inte hade mer att säga om jävsfrågan, men fick snabbt svaret att ”Det är den enda kommentar du kommer att få från mig”. Därefter mejlade han tidningens kvalitetsredaktör och sade upp prenumerationen på SvD. Huruvida han också slutar betala sin TV-licens och en eventuell prenumeration på Sydsvenskan framgår inte, det får tiden utvisa.

Jag har blivit kallad värre saker än tönt och det har säkert de kompetenta kollegorna Per Svensson och Anton Gustavsson också blivit. Men låt oss titta närmare på vad som orsakat hans enorma liska.

SvD: Jag skrev i min måndagskrönika om problemet med bristande sekretess i Akademien, med anledning av att Ebba Witt-Brattström liksom vid tidigare pris låtit antyda att hon i förväg känt till vem som skulle få priset.

Sydsvenskan: Per Svensson skrev en kommentar om hur politiskt laddat valet av pristagare är och hur Mo Yan tidigare kritiserats av kinesiska dissidenter för att indirekt stödja regimen.

SVT: I går rapporterade Kulturnyheterna om att det kunde föreligga en jävssituation i valet av Mo Yan, eftersom Göran Malmqvist också har uppdrag som översättare av Nobelpristagaren, bland annat till en kommande utgivning på förlaget Tranan.

Töntigt? Eller relevant? Döm själva.

Göran Malmqvist är dock inte ensam i Akademien om att gå till angrepp mot dem som på olika sätt granskar, rapporterar kritiskt eller kommenterar årets Nobelpris. Även Akademiens ständige sekreterare Peter Englund har varit en aktiv mejlare de senaste två dagarna och skickat flera och långa mejl där han läxat upp skribenter och redaktörer på en rad olika medieföretag för vad de rapporterat om Nobel. Han skriver där bland annat ”Detta är en icke-fråga. Vi har stränga jävsregler, och detta är inte jäv, inte ens misstanke om jäv.”

Liksom tidigare i diskussionen om läckor – och liksom Malmqvist – vägrar Englund svara på muntliga frågor. Han kommunicerar enbart via mejl – och avslutar ofta mejlen med fraser som ”Jag förutsätter att detta inte upprepas”.

Att avgöra om jäv förelegat är alltid svårt. Det är lätt för den som är missnöjd med ett jurybeslut att slänga ur sig sådana anklagelser, men eftersom man inte har inblick i exakt hur en jury arbetat är det snudd på omöjligt att avgöra vilken roll en enskild ledamot spelat, i synnerhet om jävsreglerna är otydliga. Akademiens egna regler talar om att det vid omständigheter som kan ifrågasättas kan tillämpas en ”försiktighetsprincip som innebär att det kan vara bäst att avstå från att delta i hanteringen av frågan”.

Försiktighetsprinciper är bra, i sådana här sammanhang. Det kan också vara bra med en viss ödmjukhet när det dyker upp frågor och ifrågasättanden, där man visar förståelse för de frågor som ställs och de kommentarer som ges.
Någon sådan försiktighet eller ödmjukhet har dock inte Englund och Malmquist visat. Istället dundrar de på och skäller ut.

Det är dålig medie- och krishantering. Men det är heller inte värdigt en institution med så stor makt i Kultursverige.

Visa kommentarer (34 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Korruptionen inom den sk Svenska Akademin har nu kommit i klar dager i och med det senaste Nobelpriset i litteratur. Men akademins förfall påbörjades när Sture Ahlen blev dess ständige sekreterare och har bara fortsatt. Eller om man mailar och ställer en fråga inom en ledamots specialite så får man givetvis inget svar något som bara hänt mig 1 gång tidigare och det var när jag tilltalade en chefredaktör för en av de större drakarna.

  Martin Jönsson det är bra att du håller ögonen på den sk Svenska Akademin  och jag är rätt övertygad om att det finns mer stinkande smörja att gräva fram – tex utdelande av bostäder mm.

 • Anonym

  Nobelkommittén verkar lika oproffsig när de år efter år utesluter just J Åkesson från Nobelfesten pga att de påstår att hans partis program ”strider mot Nobels testamente” eftersom det säger att ingen hänsyn ska tas till nationalitet i utdelningen av priset. Vad har det med SD:s politik att göra (om man inte köper deras motståndares propaganda rakt av)?
  .
  Tillsammans med den norska Nobelkommitténs allt tokigare priser och fallande prissummor drar detta ett löjets skimmer över Nobelpriset. Jag, med måga fler, har helt enkelt slutat bry mig.

 • Anonym

  Svenska akademiens reaktioner visar ju att man indirekt förstår att Witt-Brattström läcker som ett sål och att Horace inte kan hålla käft hemma. När det gäller Göran Malmquist är han ju jävig i allt som har med kinesiskspråkig litteratur att göra. Det var ju likadant när den förre kinesiske litteraturpristagaren utnämndes. Att Peter Englund skriver först och tänker sen är väl ingen nyhet.

 • Anonym

  Göran Malmqvist har även översatt åtminstone en bok av Gao Xingjian: När jag köpte ett spinnspö åt farfar. 
  Den utgavs i Sverige av Forum samma år som Xingjian fick Nobelpriset i litteratur.

 • Anonym

  Blåneka till anklagelser och slå tillbaka kan gå gå bra, men det kan lika gärna slå tillbaka. Slå tillbaka därför att det provocerar fram uppgifter från de som har bevis i frågan.F.ö. tror jag alla tycker det är högst troligt att Peter pratat med sin fru om detta. Det skulle jag gjort gjort, det skulle de flesta norma männsikior gjort. Att hon sen vill visa sig märkvärdig är att beklaga, men också det ytterst mänskligt.

 • Anonym

  Vi vanliga läsare, utan kontakter med de höga herrarna eller deras fruar, vi kan bara bedöma Nobelstiftelsen utifrån böckerna som vi sällan läst innan priset och Nobelprisets rykte utomlands.
  Alla känner till Nobelpriset och vet vilka landsmän som fått priset och folk är stolta för det.
  Nu börjar glorian att glida på sned. Styrelsen har visat sig vara småsinta gubbar som klättrat upp på för höga hästar. Man ändrar innebörden i Nobels testamente och börjar mobba gäster som enligt tradition alltid blivit bjudna. Jag är rädd för att det solkar styrelsen. Den mobbade klarar sig, men kommer stiftelsen att göra det i fortsättningen?

 • jan.josefsson

  Svenska Akademin är både omoralisk och korrupt. Det är
  alltid trist när det visar sig att man inte bara väljer ut en pristagare från ett
  av världens mest diktatoriska länder, som dessutom försöker vara en ”supermakt”,
  men som endast är en plump i protokollet på en rad områden. Bl.a. var det oriktigt
  att sälja Volvo till Kina, men även att se till så att bilföretaget SAAB också
  det gick samma väg i stort. Tycker att detta Nobelpris är som att ”tacka” en
  diktatur som vill plundra inte bara sitt eget folk och närområde utan hela
  världen. Detta är lika bisarrt som Telia-Soneras mutskandaler i en rad andra
  diktaturer i ett bälte från väst till öst, och som upprör – Sverige har svikit
  och förtrampat det man kämpar för: mänskliga rättigheter, demokrati och
  miljöfrågor. Fy, vad dåligt och trist det hela är. Samma sak med Nobel, en
  trist tillställning med representanter för monarkin, en föråldrad inrättning
  som bör tas bort. 

 • Anonym

  Till Martin,

  Vad har du själv sagt om Julian Assange? Kallas inte det personangrepp? Vet
  du att med “djävulen” menas Anklagaren och de som anklagar är journalisterna,
  men de säger att de är kritiska, skriver kritik, men nog är det djävulen som
  iklätt sig journalistens kläder när du själv går till personangrepp.

  Handlar inte detta “jäv” om Bonnierförlaget Forums girighet och avundsjuka
  vid förre kinesiske nobelpristagaren? Ett bråk om att skriva över rättigheterna
  från Forum till annat förlag strax innan utnämningen och att Malmqvist då också
  var inblandad? Dvs om att tjäna pengar.

   

 • Gunnar Pettersson

  Läckor från Akademien är ju sannerligen inte nya heller… Vid två tillfällen visste jag själv redan kvällen innan vem det skulle bli, det gällde Golding och Canetti. Den memoaraktuelle Leif Zern vet säkert att berätta varifrån läckorna kom.

 • Anonym

  Jag tycker att mottagare av Nobelpriset för litteratur ska utses av Jan Myrdals sällskapet, Expos redaktion + Åsa Linderborg och Per Gahrton. Bara på så sätt kan man garantera objektivitet och rättvisa.

 • Anonym

  Problemet som högern i allmänhet och SVD i synnerhet har är att det blev inte någon dissident eller någon västerländsk vald som Nobelpristagare, och sedan inte de stora bokförlagen Bonniers eller Nordstedt belönade utan ett litet förlag. Självklart klagar man på vadhållningen.Inga av dessa saker har att göra med kvalité hos författaren eller verken.

 • Anonym

  Det var lite lustigt att höra Peter Englund på nyheterna igår när han stolt berättade om Akademiens avancerade utrustning – datorer med krypterade hårddiskar och allt vad det var. Det spelar ju ingen roll hur avancerad utrustning man har om medlemmarna lider av glappkäft, vare sig det snackas i sängkammaren eller annorstädes.

 • Anonym

  ” Tönt ” är ett ord man tycker är på platsen då det finns journalister som inte ser att Vetenskap och Nobelstiftelsen  har inget med politik och demokrati att göra !  När Nobelstiftelsen belönar livets lagar t.ex. ”Rört är fört” eller ”vi är dömda till att välja”  med Npris … då passar inte demokrati eller rättvisa in i bilden.
  Med Nobelsfredspris är saken samma … att kriget finns bara i fantasin (peter englund) … motivering bakom Npriset till EU och Nato … då är ”Tönt” som passar bäst in i  bilden om någon försöker med rättvisa ! 
  Nu har det hänt det som inte fick hända … Vetenskapen har blivit politik … det strider mot Vetenskapsakademiens stadga !  Om inte riksdagen griper in … då är det nog EU-domstol som skall ta hand om utvecklingen.

 • Mikael Johansson

  Töntigt? Ja, faktiskt.

  Heder åt Göran Malmqvist för att han fortfarande vid 88 års ålder kan bli förbannad och vågar visa det. Hellre det än den den typiska ängsliga svenska krishanterande ”ödmjukhet” som Martin Jönsson efterlyser.

   

 • Anonym

  Sverige i ett nötskal, fullt upptagna av oväsentligheter…

 • http://www.facebook.com/people/Comrade-Berlusconi/100003144116512 Comrade Berlusconi

  Håller med Mikael J nedan, Jönssons inlägg handlar till 99% om positionering och försök att ställa PK-krav både på nobelpristagarna och på akademins ledamöter. 

 • Anonym

   Svenska Akademin är en klubb som fått i uppdrag att belöna goda författare och att tillse ”att den värdigaste erhåller priset”. Kravet om ”idealisk riktning” har man, tack gode Gud, för länge sedan släppt. Det finns inget krav i Nobels testamente att priset endast skall tilldelas den som icke mottagit kritik från kinesiska dissidenter. Det står alltså klubben fritt att välja ut den författare som de själva gillar mest, oavsett om någon i klubben har översatt pristagarens böcker eller inte. Vi som inte är med i klubben kan bara stå bredvid och konstatera faktum: nu har de valt ut den och den. Jaha.

 • Marcus

  Det värsta är ju att Malmqvist har helt rätt!

 • Anonym

  Allt är bara förbannad dikt och förbannad lögn.Kunskapen om normativa tillståndet i Kina är diktatur och all den tillåtna beskrivning av Mo Yan är normativt för kommunismens välbefinnande!

 • Anonym

  Det är inte svårt avgöra om jäv föreligger. Det märks direkt som stingsligt språkbruk.
   
  Polemik innebär jävig verksamhet. Part kämpar språkligt mot part för att vinna tolkningsföreträde och därmed partiskt beslutsfattande. Den språkliga verksamheten bedrivs inte på opartisk grund. Partiskhet – skilda villkor – motsäger innebörden i språklig kommunikation – gemensamt villkor.

 • Allfons Mållgan

  Visst var valet av kinesiske Mo Yan som årets Nobelpristagare i litteratur mycket överraskande. Vi som t ex läser SvD:s kulturdel har ju t ex inte sett en enda recension av Mo Yan:s böcker, men å andra sidan så recenserar ju SvD mest dussindeckare.

 • Anonym

  Peter Englund upphöjer sig till allsmäktig allvetare och påstår saker som vi andra fort förstår är konstruerade av just Peter Englund och hans kamrater i dom gyllene salarna dom fritt huserar i.
  Och tänk att en bildad person säger upp sin prenumeration i protest mot när sanningarna skrivs.
  I dagens Sverige är sanningarna sällsynta eftersom mycket inte får redovisas.

 • Anonym

  Signaturen jan.josefsson nedan, inte är det väl Janne Josefsson på SVT? Visst är Kina en diktatur, men ska man verkligen ta det inlägget på allvar? Om du inte är DEN Janne Josefsson kanske du borde använda en annan signatur, även om du moraliskt har rätt att använda den ifall du nu har det namnet. Diktaturen i Kina kommer att brytas ner och det förloppet hindras knappast av detta Nobelpris. Snarare kommer nog öppenheten som redan har hunnit en bit på väg att öka i och med sådana här händelser. Mo Yan har redan gjort uttalanden som stöds av dissidenter.

 • Anonym

  Att göra en god och inspirerande författare som Peter Englund till ”chef” var naturligtvis ett sorgligt misstag. Han har inte den ”statsmannamässiga” distansen och förmågan att stå över emotioner och affekter utan agerar som konstnär efter sin tro att det bästa alltid är att uttrycka, upprepa och betona med emfas vad som sant är (enligt den egna övertygelsen). Media älskar sådant och snart är Nobelstiftelsen bara ytterligare en grälsjuk institution med viss makt. Vad personangrepp beträffar så borde Jönsson skärskåda sig själv. T ex hajade jag till när han raljant, ironiskt retoriskt frågade om Witt-Brattström hallucinerat. Detta är bara ett exempel på SvD:s förgrovning och anpassning till det vulgära klimat som råder i media. Men, kör på bara – mig roar det inte och självgoda tidningar kan jag klara mig utan.

 • Anonym

  Dessutom har Malmqvist snott jobbet från översättaren Anna Gustafsson Chen, vilket jag tycker är vidrigt gjort av en som redan har sin karriär krönt. Att inte låta Anna som är en utmärkt översättare (i alla fall att döma av det som publicerades i SvD 12 oktober 2012) få behålla författaren, utan klampa in och roffa åt sig som Malmqvist har gjort tycker jag är vidrigt gjort!

 • panoptikon

  Akademien står över alla ,de är finare, kunnigare, intelligentare och kan mer om litteratur. Ni journalister ska skriva och rapportera men inte lägga sig i sådant ni inte är kvalificerade att förstå enligt Svenska Akademien

 • Anonym

  Akademi- eller journalistyttranden – samma traditionsbundna bakvända tänkande och språkbruk som får globala konvultionseffekter. 

  Är det så illa ställt att man blivit så partiskt inställd mentalt att det inte går att inse att språkförmågan och spårklig kommunikation är given av gemensam existentiell orsak för att förstå varandra och inte för att skydda sig mot varandra?  

   

 • Emil Jacobsson

  Att söndagsskolegrabben från Björnvägen i Boden, kunde gå genom taket över att några gjorde sin journalistiska plikt var pinsamt. Har man inte viktigare saker att bli upprörd över, som ”stor” historieförfattare från Boden, så lever han månne i en intellektuell ankdamm?

  Inför Nobelspektaklet 2009 fick akademiens ständige sekreterare ett mail från två whistleblowers om klockren korruption i hans hemstads skolförvaltning, där fack,* förvaltningschefer, skolstyrelsens ordf.,(V)  samtliga fem politiskt valda revisorer och stadens polischefer visade sig vara en väl sammansvetsad ”La Familia”, som skyddade en kriminell rektor/fackpamp (S) och en rasistisk ”saxofonhallick”,(SD) som fick stadens stora ”Kultur”-pris på 10.000:- ! Trots att dessa ”Nobla” prisutdelare visste att den sistnämnde utsatt vår familj för två av polischefer, åklagare och – FR.A. – landshövdingen (C) fullföljda  – olaga hot. M.a.o. en klassisk ankdamm  i en militärstad med ”stolta historiska traditioner.”

  Enl. uppgift hade innehöll stadens stadsfullmäktige c:a 40% nazistiska ledamöter, när en ökänd korpral var ”stor grabb” bland stadens officerare, som övade den nya hälsningsfrasen:”Heil Hitler…” Sedan ”försvann” alla! Vart? In i H, Bf, S och VPK? En enpartidiktatur (S+kamrat 4%)regerade i 60-70 år, vilket ofelbart skapade detta nordliga Sicilien. 2002 kastades det maktmissbrukande S ut. In kom en ”alliansregering” med sex där M och V inledde ett oheligt partnerskap. Ur askan… Continue… Anm. fack* / Lärarförbundet        

 • Emil Jacobsson

  Att vara  –  eller inte vara  – en stor författare och ständig sekreterare, som ser MR som viktiga?

  Gick söndagsskolepojken i taket för brotten mot MR och FN:s Barnkonvention i hans hemlän, eller slog han följe med länets nomenklatura (S+V) som slagit en korrupt järnring runt de kriminella och gjort oss whistleblowers till politiska dissidenter?

  Gick han raka vägen till regeringskansliet? Begärde ut det SOS som rikets väktare  av Mänskliga rättigheter i KD,C,FP och  – FR.A. –  erhållit redan 2008 11 17, med dnr 2008/8252, utan att gå i taket, men i stället gav order till sin då ”främsta jurist” JK* att mörklägga. D.v.s. lägga detta, för fr.a. Centerpartiet, politiskt besvärande glödheta dokument i regeringens frysrum. En hemlig man minsann. Oläslig sign. tydd till ”jL” av de flesta.

  Den stora författaren satt visserligen i SVT, med tårfyllda i ögonen, när det årets Nobelpristagare läste ur sin bok, som på pricken beskrev vår familjs situation i Sverige.Lade vårt e-brev Ad Acta. Hörde inte ens av sig. Jag träffade hans bror Anders och hans far i stadens vita ”dom”. DE GICK I TAKET, när de fick höra om brott mot MR.                                                                                                                                                      

  De hade möjligen läst stadens enda stora författare, Eyvind Johnsons bok ”Här har du liv” och fattat att MR är viktigare än att en ständig, självgod sekreterare  går i taket mot journalister som granskar hans kunglga akademies bristande rättskänsla.

  Peter Englund är VÄLKOMMEN till sin korrupta kommun, som varje dag bryter mot MR i sin behandling an asylsökande från olika länder. 1930-talet är åter här…

  Emil Jakobsson / fortsatt musiklärare, kyrkomusiker som kämpar för MR i Norrbotten
  Boden

 • Emil Jacobsson

  Så var det med den ”yttrandefriheten” Peter Englund, söndagsskolegrabb från den store författaren Eyvind Johnsons födelsestad, som tyvärr har en kvardröjande ickedemokratisk surdeg i sitt politiska bagage. Två seriösa inlägg censurerade!

  Att som ständig sekreterare sitta med tårfyllda ögon  –  när en kvinnlig vinnande författare vid ett tidigare Nobelspektakel läste ur sin bok, som på pricken beskrev vår familjs situation som politiska dissidenter,  efter att ha blivit whistleblowers om kriminalitet i Peters födelsekommuns skolförvaltning  –  kan tyckas vara bevis på att vederbörande ser MR som viktiga.

  Men när samma Peter Englund på samma icke demokratiska sätt som fd Jk” regerings ”främsta jurist”lät ett SOS om att uppmärksamma brott MR.lade dokumentet AD Acta, så krympte han till en feg bodensare, utan civilkurage…

  PS Ser Peter Englund att MR, yttrandefrihet, rättssäkerhet och hederlighet är värd att försvara i vårt land, Sverige?  DS

 • Emil Jacobsson

  När hela vår kristna familj hade saknat våra Mänskliga och medborgerliga rättigheter i mer än tre år, så kontaktade vi Peter Englund per mail i samband med att Peter, en elev Bodens skolor med bl.a.min äldsta bror, som hans lärare. Under det patetiska Nobelspektaklet skulle kanske Peter, en kämpe för MR, som vi naivt trodde, reagera om han fick veta, att värdlandets statsminister kränkt MR genom att skydda Norrbottens främsta kränkare av dessa absoluta rättigheter, landshövdingen från att avslöjas.                                             

  Hur? Genom att se till att en mediakåt, fd JK utan rättskänsla, rättsligt civilkurage mörklägga det SOS, som en ”galen”, minst av allt galen mamma/farmor. Dnr? SB 2008/8252.

  VI trodde att han som Bodens kulturpersonlighet, skulle vägra att äta vid samma vräkiga bord som en korrupt statsminister. Hungerstrejka  för MR, och BK, vilket en i familjen hade gjort i 36½ dygn, med statsministerns  VETSKAP, ett år tidigare.                                                                                                                           

  Men nej, denne Bodens ”kulturperson” satt visserligen med tårar i ögonen, när litteraturpristagaren läst ur si bok, som i detalj beskrev vår familjs situation, som whistleblowers i en, på ytan M-kommun, men ”under ytan” icke demokratisk S+V-kommun, men sitt T-parti i skolförvaltningen, Lärarförbundet som reella makthavare, som 2010 10´1 26 nått ett delmål.
  .    

 • Emil Jacobsson

  Att utan anledning vara  – eller inte vara  –  en ”stingslig ständig sekreterare”? Högtidstal II

  Delmål? Den farligaste i familjen, denna ”galna” men minst av  allt galna mamma/farmor, som ställt de främst ansvariga för MR i Sverige, Reinfeldt/Olofsson mot väggen, när t.o.m. BARN var utsatta för statlig repression var oskadliggjord, 2010 11 26                                                                                                                       

  Den numera ”hoppande” statsministern som alltid visat kyla, visade sig sakna allt, vanlig medmänsklighet, vanlig rättskänsla, vanligt sinne för en öppen demokratisk handläggning, när en som han visste, korrumperad landshövding(C) fått härja fritt i landets knallröda, socialistiska bastion. (S+V+M)

  Utan att ens svara, lät han sin och Asks korrupta, mediakåta JK mörklägga detta, i dag allt mer för Reinfeldt, Ask, Hägglund allt mer komprometterande dokument, som inte längre kan döljas, trots järngreppet över svenska media, där ”Nordnytt” varit/är en kopia av ”Nordkoreanytt” och all granskande journalistik rensats ut i SVT, SR.

  SALTET HAR MIST SIN SÄLTA. Vad är det då värt, söndagsskolelev, Peter? Ingenting. Detta vore värd en hungerstrejk under 40 dagar, med Peter Englund, och alla biskopar, frikyrkopastorer, men  –  FR.A. KD:s ”elit” Hägglund, Odell, Attefall, Maria Larsson, som alla aktivt skyddat sin korrupta politiska ”halvbroder.” (C) När kommer Peter Englund ställa upp för MR?. Sekretess en icke fråga då.          

 • Emil Jacobsson

  Information till Bodens kulturpersonlighet, Peter Englund. (?) Högtidstal III

  Boden är i dag en flyktingsluss. Asylsökande. Underbara människor. Har levt med många av dem sedan min hustru mördades av svenska staten. Har haft förmånen att ha pianoelever i Johanneskyrkan av asylsökandes ungdomar. Intelligenta, hederliga, begåvade ungdomar, som nog inte bryr sin om Sveriges Storsvenska, Kungliga Nobelspektakel, men som ville ha lektioner under sommarlovet! Vill lära,lära, som Du ville, som ung.

  Åk till Boden! Se de brott mot MR som sker varje dag i Migrationsverkets regi. Skriv nutidshistoria, som en ”Lukas läkaren.”!

  Skriv om en ”myndighetsskandal” utan like sedan vi blev politiska dissidenter. Skriv om vår lilla älskade Leon, som vid 4½ års ålder ännu inte fått Barnkonventionens skydd, men som JO-anmält skandalen genom sin farmor/farfar. Lyssnade JO på ett oskyldigt barn? I sverige? I sthlm? Det saknas inte material. Min hustru har sparat allt.                                                                                                                                            

  Hon har skrivit till JK, till JK igen, till  regeringen, till regeringen igen, men Reinfeldt kunde ingenting göra! Lade allt Ad Acta. Hägglund var rak.Sade gm sin sekreterare att han och ”barnminister” Maria Larsson minsann  – INGET ANSVAR  –  hade för att Barnkonventionen respekterades i Sverige.Det var Reinfeldts bord!

  Anar Du då djupet av den LÖGNENS AVGRUND som regeringen, med med öppna ögon gått ned i, gm att bryta mot Mästarens ord om BARNENS plats ibland oss? Där Akademiens ”sekretess” är en ickefråga.

  I dödsrunan skrev vi överlevande:”En hjältinna. Du stred för dom svaga  – mot dom starka. Dina gärningar följa dig efter. Den ”kristna tidningen DAGEN tog ett antal tusen för att trycka orden. Sedan stängde de av mig som kommentator…om KD:s brott mot MR… Hur skall vi då kuuna få demokrati i Sverige? I SVT:s DEBATT diskuteras åter igen – djurens rätt… Tack för ordet!

 • Anonym

  Snacka om jäv. Vad sägs om Dag Hammarskjöld som på sin tid 
  från upphöjdheten i FN meddelade sina akademikolleger  – i ett brev till ständige sekreteraren Hjalmar Gullberg –  att världsfreden var i fara om Albert Camus tilldelades nobelpriset.Det tog flera år för de uppskrämda ledamöterna att lugna ner sig  och sen fick Camus priset.

Från stor massaker
till förstamajtåg

Perspektiv

Betraktas som ett av USA:s största justitiemord.

Kriget tog 38 minuter

Harrison listar historiens 7 märkligaste krig.

Könsord, journalist
och arbetslöshet

Svanells svep

Begreppen med ljus framtid.

Världen genom nyckelhålet 1715

Under strecket

Fransk globalhistoria.

12 uttryck som livar
upp din vokabulär

Blänga ålskinn

Expert väljer favoritslang.

Kriget som USA helst
av allt vill glömma

40 år sedan.

Första gången grymheter visades.

Spännande film – om hjärnan kopplas bort

Film

Här är veckans filmrecensioner.

Fylkingen en frizon för onyttig kreativitet

Under strecket

Laboratorium och lekplats

Så förändrade emojin hur vi kommunicerar

Ikonerna som tagit över: "Ersätter ansiktsuttryck".

Så förändrade emojin hur vi kommunicerar

Om språket som blir vårt moderna världsspråk.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

Vilka böcker tycker
du SvD ska recensera?

Aktuella böcker | Vilka är dina favoriter?

Varför gör SvD omröstningen?

Fråga & svar med SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Veckans filmrecensioner.

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.