Annons

I högermarginalen

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Dynamiken mellan Samarbetsregeringens två partier saknar inte underhållningsvärde.

Jag skrev i morse om hur Margot Wallström och andra socialdemokrater försöker hitta sätt att befria sig från det faktum att de riskerar att gå till val på ett gemensamt program med Miljöpartiet (och Vänsterpartiet). Därför att det helt enkelt är en dålig idé om man önskar regera från mitten i svensk politik.

Nu på eftermiddagen meddelar Gustav Fridolin att Utrikesministern blivit feltolkad. Hon talar minsann om att Samarbetsregeringen ska utökas med ytterligare partier från mitten. Miljöpartiet tänker stanna i armkrok med Socialdemokraterna.

Det vore mig främmande att ifrågasätta Gustav Fridolin som ledande uttoklare av Margot Wallström, men jag törs ändå säga att det råder viss dissonans mellan hur koalitionspartnerna vill gå fram i valet. Miljöpartiet vill vara en del av en regering. Socialdemokraterna vill vara ett eget parti och verkar i tilltagande grad besvärade av att sitta i samma båt som Miljöpartiet.

Mycket kommer att hända till den 22 mars, men jag är övertygad om att socialdemokraterna under de kommande veckorna kommer fortsätta att markera avstånd till Miljöpartiet. Det kommer bli högintressant att se hur den relationen utvecklas. Men också hur mycket gemensamma aktiviteter partierna kommer att ha i valrörelsen och hur man förhåller sig till den tredje budgetpartnern: Vänsterpartiet. Löfven vill rimligen inte ha gemensamma möten med en lätt glödgad Jonas Sjöstedt tuggandes om vinster i välfärden. Eller prata Bromma och Förbifart Stockholm med Åsa Romson.

Fridolin får frågan: ”Alliansen går till val på ett gemensamt valmanifest, varför ska inte ni ha det?”

Svaret är inte bara glasklart:

”Nej, vi är ju regering och vi går till val på att få starkare mandat för den regering vi är.”

Regeringen som ÄR? Samarbetsregeringen är regeringen som är? Vad betyder det? Being there.

Fridolin aviserar dock  att det kan bli fler gemensamma vallöften:

”Det kan mycket väl hända, men grunden i valrörelsen är budgeten och överenskommelsen.”

Det är vad Fridolin sa på presskonferensen där Stefan Löfven bad honom berätta vad valrörelsen skulle handla om. Det är mindre än en vecka sedan. Socialdemokraterna försöker paddla bakåt från den positionen. Fridolin paddlar tillbaka.

Som det heter: något håller på att gå sönder.

 

Om gästbloggen


Fredrik Johansson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är kommunikationsrådgivare på Kreab och sitter även i styrelsen för Stiftelsen Fritt Näringsliv.


Här bloggar han i huvudsak om svensk inrikespolitik, men ibland även om annat. Eventuella åsikter är hans egna.