Annons

Chefredaktörsbloggen

Fredric Karén

Fredric Karén

VALBEVAKNING. Man brukar säga att journalistik egentligen handlar om att välja.
Välja vad som är intressant för publiken. Välja om en nyhet är tillräckligt viktig för att hamna på förstasidan eller om det ska bli en notis på insidan.

Inte alltför sällan blir redaktionernas val ifrågasatta av läsarna, lyssnarna eller tittarna. Det är bra och viktigt. Vi måste alltid vara lyhörda, utvärdera, omvärdera och våga erkänna om vi gjort fel. På samma sätt måste vi vara tydliga och kunna argumentera för våra val, även om alla i publiken inte håller med.
Just nu skärskådas SvD och andra medier för vår politiska bevakning. Inte så konstigt, vi står inför ett spännande men högst ovisst parlamentariskt läge efter riksdagsvalet om två veckor. Opinionssiffrorna tyder på ett maktskifte, men det finns fortfarande frågetecken kring hur det maktskiftet ser ut, vilka som partier som ska vara med och styra eller vilka kompromisser som behöver göras för att partierna ska komma överens.
Där finns flera smärtpunkter som är intressanta för såväl journalisterna som väljarna. Här vilar ett tungt ansvar på medierna att göra balanserade val kring vad och hur vi väljer att publicera. Är till exempel Fredrik Reinfeldts utspel i Dagens Industri att han och allianskollegorna tänker stoppa budgetförslag från en S-ledd regering en viktigare nyhet än att KDU:s ordförande Sara Skyttedal vill begränsa flyktingmottagandet? Ja, skulle nog de flesta svara.

I början av sommaren mätte opinionsinstitutet Sifo sex stora redaktioners politiska bevakning utifrån negativa eller positiva rubriker. Enligt undersökningen var SvD den tidning som skrev mest negativt om Moderaterna medan Dagens Nyheter och Aftonbladet skrev mest positivt om de rödgröna.
Min kommentar då var att i en valrörelses inledning är det naturligt att man granskar den sittande regeringen hårdare än oppositionen. Där finns ett facit att utgå ifrån, en politik att utvärdera. Lägg därtill att Moderaterna gått kräftgång i opinionen under våren och gjort ett historiskt dåligt EU-val.
Oppositionen å sin sida hade i det läget inte presenterat speciellt många vallöften, eller – och har fortfarande inte – talat om för väljarna hur ett eventuellt rödgrönt regeringsalternativ ser ut.
Det är inte journalisternas jobb att hjälpa den ena eller den andra sidan att vinna ett val. Vår roll är att granska de politiska förslagen och guida väljarna så att de har bra förutsättningar att välja vilket parti som passar dem bäst. Bevakningen av årets valrörelse är dessutom extra komplicerad eftersom varken Alliansen eller Socialdemokraterna ännu lagt fram sina valmanifest. Det gör det svårare att hitta de sakfrågor som kan växa till avgörande smärtpunkter vid en eventuell regeringsförhandling – men vi kommer att göra vårt bästa för att hitta dem.
Journalistik handlar om att välja – men det är inte de enskilda valen som avgör om en redaktion varit objektiv eller tagit sitt publicistiska ansvar över en hel valrörelse. Det är summan av det vi publicerat över tid som måste ligga till grund för utvärderingen om vi gjort ett bra eller dåligt jobb för vår publik.

Om bloggen

Här bloggar Fredric Karén, chefredaktör för SvD sedan september 2013. I bloggen försöker jag beskriva hur SvD resonerar kring journalistik men också hur vi tar oss an den stora strukturomvandlingen som just nu präglar tidnings- och mediebranschen.

Skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail om du har frågor eller synpunkter.