Annons

Chefredaktörsbloggen

Fredric Karén

Fredric Karén

ALLIANSENS KONVENT. Politiker är normalt sett inte i humorbranschen. Däremot hör det till att de ger sina motståndare satiriska gliringar eller levererar slagkraftiga citat som smarta PR-människor kan bygga politisk kommunikation kring.

De som arbetar med humor brukar säga att tajming är allt. Det vill säga: sammanhanget när du säger något samt innehållet i det avgör hur mottagaren ska uppfatta det. Det finns många historiska exempel på när politiker säger fel saker vid fel tillfällen, oftast i ett försök att vara roliga eller slagkraftiga, men där resultatet i stället blir det motsatta.
Tajmingen för Alliansens konvent i Nacka i veckan är det inte mycket att säga om. De fyra partierna är hårt trängda och med hundra dagar kvar till valet är det hög tid att de visar upp en enad front. Därtill hör att själva upprinnelsen till konventet var litet av ett skämt. Ni minns säkert korvgrillnings-mötet i småländska Maramö 2013 där det enda matnyttiga, förutom korven, som kom ut var just att de skulle hålla ett konvent våren 2014. Desto viktigare då, kan man tycka, att detta konvent skulle gå till historien som ett, till skillnad från korvmötet, ett innehållsligt gediget möte där ett allvarligt försöks gjordes av Alliansen att bryta den negativa opinionstrenden.
I stället väljer de att göra precis tvärtom. De levererar ett jippo, med ballonger, dunkande discomusik och en publikuppvärmare som frustar ut citat som: ”det här är alliansen – musik, glädje och kärlek”. Väl på scen faller de fyra partiledarna in i den klämkäcka stämningen:
– Ni anar inte hur roligt vi har haft det här bakom, morgondisco på jobbet”, sade statsministern och får medhåll av Annie Lööf:
– De här tre killarna är ”favourites” i min mobil, faktiskt.
Det skiljer cirka 15 procentenheter mellan Alliansen och oppositionen. Det är förståeligt att Alliansen i det läget vill visa att de står enade.
Men väljarna är inte dumma. Och de kan framför allt skilja på när tajmingen är den rätta för stoj och stim. Och när den inte är det.
Skolan är ett typiskt ämne som inte lämpar sig för skämt. Visserligen är Jan Björklunds citat från veckan alliansdisco ”Sverige ligger i nivå med länder som våra ungdomar inte ens vet var de ligger” slagkraftig. Och även om politik tar lång tid att genomföra, hade det varit mer klädsamt att säga ”vi har rullat ut massor av reformer i skolan, men vi har en lång väg kvar att vandra”. Inte världens bästa oneliner, kanske. Men kanske ett bättre sätt att angripa det hela.
Till skillnad från Maramö-mötet meddelade dock Alliansen till sist ett antal konkreta politiska förslag under sitt konvent nu i veckan. Det viktigaste, att 5 miljoner svenskar ska vara i jobb 2020.
Men frågan är vad som dröjer sig kvar på väljarnas näthinnor efter veckans mediebevakning: de politiska förslagen eller landsbygdsminister Eskil Erlandssons svängom med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth framför scenen?
Den politiska tajmingens mästare, brittiska premiärministern Winston Churchill, vet i alla fall vad han tycker:
”Politics is not a game. It is an earnest business”.

Om bloggen

Här bloggar Fredric Karén, chefredaktör för SvD sedan september 2013. I bloggen försöker jag beskriva hur SvD resonerar kring journalistik men också hur vi tar oss an den stora strukturomvandlingen som just nu präglar tidnings- och mediebranschen.

Skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail om du har frågor eller synpunkter.