Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Så slog klockan åtta och SVT:s vallokalsundersökning, Valu, presenterades. Resultatet är mycket likt det vi har sett i opinionsmätningar i veckan. Undantaget är möjligen att Miljöpartiet hamnade något lägre och Feministiskt initiativ något högre. Men sådana tendenser gick att urskilja i de sista mätningarna och det är inte omöjligt att det har funnits rörelser i den riktningen de sista dagarna. Valu:s resultat kring väljarströmmar antyder också sådana rörelser.

I dag har även Metro/YouGov brutit mot den tidigare traditionen att inte publicera mätningar på valdagen innan vallokalerna har stängt. Även TV4/Novus släppte en mätning innan vallokalerna hade stängt. Dessa tre mätningar ger delvis olika bilder.

SVT/Valu TV4/Novus Metro/YouGov
C 6,5 7,7 6,5
FP 6 6,8 7,2
KD 5 5,7 5,6
M 22,2 22,8 20,4
MP 71 8,1 8,6
S 31,1 30,7 29,9
V 6,6 5,2 6,5
SD 10,5 8,3 10,2
Fi 4 4,4 3,6
Övriga 1 0,3 1,5
Totalt 100 100 100
Alliansen 39,7 43 39,7
S+V+MP 44,8 44 45

 

I vissa delar är mätningarna samstämmiga: S+V+MP blir större än Alliansen, men utan att få en majoritet av rösterna. S+MP verkar däremot inte klara att bli större än Alliansen utan stöd av V. Fast i Novus mätning är skillnaden inte stor alls.

Vidare verkar det som om vi får vänta in onsdagsrösterna innan vi kan fastställa om Fi kommer in i riksdagen eller inte. Socialdemokraterna verkar göra ett av sina sämsta valresultat under svensk demokratisk historia, men ändå nå regeringsmakten. Och Moderaterna tappar rejält, men samtidigt måste man ha i åtanke att de gjorde ett väldigt bra val sist.

Sverigedemokraterna tycks gå fram starkt i ytterligare ett val. Men i det avseendet ger de olika mätningarna lite olika resultat: i Novus får de något lägre resultat.

Vilken mätning ska man då lita på? Valu har större urval och en etablerad metod. Samtidigt ska man komma ihåg att även den mätningen har en viss osäkerhet i resultaten. Det blir med andra ord en spännande kväll och förmodligen några ytterligare dagar innan vi slutgiltigt vet hur 2014 års val slutade. Och det tycks som om det kommer att bli ett besvärligt parlamentariskt läge.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv