Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Klockan 20.00 presenterar SVT sin valprognos baserad på vallokalsundersökningen VALU. Det är en fantastisk källa för att förstå hur olika väljargrupper röstar och varför. Undersökningen baseras på nästan 13 000 personer som tillfrågas utanför vallokaler (inklusive förtidsröstningslokaler). I vanliga opinionsmätningar är en svårighet att avgöra om en person kommer att rösta eller inte. Det är inte något problem i vallokalsundersökningar då man vet att personerna ifråga har röstat.

Men även VALU har problem med bortfall, det vill säga alla tillfrågade vill inte fylla i en enkät. Detta säger Sören Holmberg är förklaringen till att VALU hamnade snett i vårens EU-val. Holmberg tror att det kommer att gå bättre i riksdagsvalet. Men det finns en viss osäkerhet i siffrorna och träffsäkerhet har varierat mellan åren.  Det är därför mycket möjligt att vi även efter att VALU har presenterats inte har svar på alla frågor. Det kan bli en rysare med andra ord.

Även om det tycks klart att Alliansen inte blir större än S+V+MP finns det en rad andra intressanta frågor som ska besvaras: Kommer S att göra sitt sämsta valresultat under svensk demokratisk historia och ändå nå regeringsmakten? Kommer SD eller MP att bli tredje största parti? Och kommer Fi att komma in i riksdagen?

Några resultat från VALU har redan kommit ut: bland annat att 34 procent av väljarna bestämde sig under sista veckan. Men klockan 20.00 kommer alltså prognosen.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv