Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Nu trillar resultaten in från landet 5 837 valdistrikt. I skrivande stund har 2 140 distrikt räknats klart och rapporterats in. Det återstår fortfarande många distrikt som ska rapporteras in. Och det är inte slumpmässigt vilka distrikt som är klara med röstsammanräkningen: det går naturligtvis fortare att räkna rösterna i små distrikt och i distrikt med lågt valdeltagande. Det tar exempelvis lång tid innan Stockholms kommuns alla distrikt finns med i statistiken.

Detta gör att de hittills räknade rösterna inte kan ses som en prognos av slutresultatet. Men de distrikt som är rapporterade gör att vi kan konstatera att valdeltagandet ökar i förhållande till 2010. Det kommer dessutom att öka ytterligare när onsdagsrösterna har räknats.

Och vi kan se resultat i olika distrikt. Exempelvis att Fi är största parti i distriktet Engelbrekt 11 (Lappkärrsberget) i Stockholms kommun. Där fick Fi 17,4 procent. Distriktet är ett studentområde och Fi var mycket starka där även i vårens EU-val. I Örkelljunga 1, i Örkelljunga har SD fått 36,7 procent. Kolla själv om ditt distrikt är färdigräknat med hjälp av SvD:s karta.

 

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv