Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Ibland skriver jag även på bloggen Politologerna. Det är en blogg där en grupp statsvetare skriver, bland annat jag. En inspirationskälla för Politologerna är den amerikanska statsvetarbloggen Monkey Cage (numera ligger den under Washington Post). Namnet kommer från H.L. Menckens beskrivning av att ”“Democracy is the art of running the circus from the monkey cage” (namnet Politologerna är inte lika fyndigt – politolog är bara ett annat ord för statsvetare). Monkey Cage är en utmärkt blogg att följa för den som är intresserad av politik och statsvetenskap.

I dag har jag lagt ut ett inlägg på Politologerna som handlar om representativa urval. Den kan kanske vara av intresse för den som hyser ett starkt intresse för opinionsmätningar. På den här bloggen kommer jag under nästa vecka att lägga ut ett antal kartor, men mer om det i morgon. 

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv