Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Vilket är ditt favorittal? Nej, med tal menar jag inte något anförande av John F. Kennedy, Martin Luther King Jr, Cicero eller någon annan, utan tal som uttryck för ett antal eller ett mått. Med andra ord något som kan representeras av siffror, såsom 2 eller 312. Även om siffra och tal ibland lite slarvigt används synonymt avser de skilda saker. Tal har ett inneboende värde och kan representeras av siffror, men det kan vara siffror av olika slag. Exempelvis använder vi i Sverige arabiska siffror, men i Kina använder man kinesiska siffror för att presentera samma tal.

Nåväl, åter till ämnet – våra känslor för tal. I vissa kulturer har specifika tal särskild betydelse. Exempelvis undviker man i USA ofta våningsplan 13 (däremot är det en seglivad myt att stol nummer 666 i Europaparlamentet inte är besatt ). I Kina är 8 ett lyckotal. Det var alltså inte någon slump att OS i Kina invigdes den 8:e augusti 2008, dvs. 08-08-08, och inte heller att Ericsson lanserade många mobiltelefoner som hade namn där åttor ingick (under den tid då de fortfarande tillverkade mobiltelefoner). 

Det är inget nutida fenomen att förknippa egenskaper till tal. Den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras menade att udda tal är manliga och jämna tal är kvinnliga. Det är en uppfattning som fortfarande lever kvar. Hur kan man veta det? Jo, psykologerna Galen V. Bodenhausen och  James E. B. Wilkie testade det i ett antal sinnrikt utformade experiment. Bland annat bad de ett antal slumpmässigt utvalda personer att utifrån en bild på ett nyfött barn bedöma om det var en pojke eller flicka. Barnet var så pass nyfött att det inte gick att se vilket kön det hade. I anslutning till bilden fanns tre siffror som antingen var udda eller jämna. Deltagarna fick veta att siffrorna bara var ett referensnummer och att de skulle bortse från det.

Det visade sig att deltagarna var mer benägna att gissa att barnet var en pojke om de tittade på en bild med udda tal intill och mer benägna att gissa att det var en flicka om det fanns jämna tal på bilden. Effekten var inte stor, men statistiskt signifikant.

Och för att återgå till den inledande frågan om favorittal – mitt favorittal är sju. Ett av många skäl till att jag gillar det talet är att det är en primtalstvilling. Fast jag är inte ensam om att gilla sju. Snövit gillade de sju dvärgarna. Och i ett avsnitt av Seinfeld argumenterar George för att Seven är ett fantastiskt namn för ett barn, oavsett om det är en pojke eller flicka. Faktum är att jag är långt ifrån originell i mitt val av favorittal. I en stor, internationell studie kom den brittiske matematikern Alex Bellos fram till att favorittalet i världen är just sju. Det går att läsa mer om studien i hans nya bok The Grapes of Math (jepp, matematiker har en göteborsk humor).

Jag antar att läsarna av den här bloggen är mer originella än vad jag är när det gäller favorittal. Om ni vill veta mer i ämnet tipsar jag om att frågan om favorittal och tals egenskaper behandlades nyligen i ett avsnitt den populära och utmärkta podcasten Radiolab.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv