Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Statistikens historia rymmer många färgstarka och begåvade personer. En av dessa begåvade personer var John Tukey. Han var en framstående matematiker som sedan gick över till statistikens område och där uträttade stordåd. Dessutom ska han enligt uppgift ha myntat uttryck som software, vacuum cleaner och bit (kort för binary digit, dvs. en etta eller en nolla – det som bygger upp datorprogram). Med boken Exploratory Data Analysis från 1977 lade han grunden för grafisk analys av data.

I boken introducerades mått och diagram som kan hjälpa oss att förstå datamaterial. Bland annat lanserade Tukey den nya diagramformen boxplot (eller lådagram som den ibland kallas på svenska). Utöver detta introducerade han även ett nytt sätt att underlätta kontrollräkning. I Europa och stora delar av övriga världen har vi som vana att hålla koll på vår räkning genom att dra ett vertikalt streck för varje gång observation (eller motsvarande)  till dess att vi når en femte observation då vi drar ett diagonalt streck över de fyra tidigare strecken. Och sedan börjar vi om med en ny grupp streck.  Ni vet, som man exempelvis räknar stick i kortspel.

fem

 

Tukey lanserade ett annat sätt att kontrollräkna. I stället för att gruppera observationer om fem så går hans sätt ut på att gruppera om tio. Detta enligt följande sätt.

tukey

Tukeys sätt att räkna har flera fördelar. Det minskar risken för fel och det är mer överskådligt. Det senare framgår tydligt av jämförelsen nedan. Tyvärr verkar Tukeys idé inte riktigt ha slagit, såvitt jag förstår är det i stort sett bara inom räkning av skog som det används. Men jag uppmanar bloggens läsare att använda börja det, varför inte redan vid sommarens kortspel?

rakna_tukey

 

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv